Ben jij mee met verandering?
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen.
Business AM is jouw leidraad doorheen verandering.
Hol niet achter de feiten aan en kies voor één van onze abonnementsformules.
door Dylan Vynck gepubliceerd op om • 3 min lezen
Wil jij op de hoogte blijven van de recentste ontwikkelingen en analyses uit het up-and-coming werelddeel Azië? Dat kan via de tweewekelijkse nieuwsbrief van Azië-expert Dylan Vynck. Schrijf je in via deze link!
Japan zal de legermachten van gelijkgestemde landen militair ondersteunen. Het schuift daarmee opnieuw weg van het traditioneel vredesgezind beleid.
Waarom is dit belangrijk?
In Oost-Azië groeien momenteel de geopolitieke spanningen door de opkomst van een assertiever China. Japan, een regionale grootmacht en de belangrijkste bondgenoot van de Verenigde Staten, doet zijn best om China in te dammen. De Aziatische eilandstaat houdt traditioneel gezien altijd vast aan een vredesgezind beleid, maar lijkt daar door de groeiende dreiging van China steeds meer van af te stappen.
In het nieuws: De Filipijnen zou het eerste land zijn dat profiteert van het nieuwe Japanse beleid.
Dat beleid, genaamd OSA (official security assistance), werd in December aangekondigd in een nieuwe Nationale Veiligheidsstrategie. Toen was nog onduidelijk wat dit precies zou inhouden. Zo schrijft The Japan Times.
Het gaat niet om leningen – zoals eerst gedacht – maar meer specifiek om apparatuur, voorraden en de ontwikkeling van infrastructuur die moeten leiden tot een alomvattende defensieve architectuur voor de gehele Oost-Aziatische regio.
Specifiek wil Japan dat andere landen beter hun luchtruimen en zeegebieden kunnen controleren.
Formeel klinkt het dat de OSA dient om landen te helpen die gelijkaardige waarden delen, zoals die van de internationale regelgeving of de basisprincipes voor het bewaren van de vrede. Maar het beleid moet vooral leiden tot een gewenste veiligheidsomgeving.
Tokio spant zich op die manier steviger in om China in te dammen. Het komt er dus op naar dat OSA vooral gelijkgestemde, westersgezinde landen moet helpen die ook de groeiende invloed van China vrezen. Daarnaast vormen ook Rusland en Noord-Korea een bedreiging.
Naast de Filipijnen komen ook Fiji, Bangladesh en Maleisië hiervoor in aanmerking.
Japan blijft wel vasthouden aan een exportverbod van dodelijke apparatuur.
Japanse Indo-Pacifische visie
Belangrijk: Japan zoekt niet doelbewust de confrontatie met China op. Al verwachten andere staten in Oost-Azië dat Japan een leidersrol op zich neemt.
Vorige maand lanceerde de Japanse premier Fumio Kishida daarom nog een nieuw Indo-Pacifische strategie. De OSA kan daarin als een nieuwe stap gezien worden.
Ondertussen probeert Japan vooral via diplomatieke weg nog het beste te maken van een Sino-Japanse relatie. Zo ontmoette de Japanse Minister voor Buitenlandse Zaken Yoshimasa Hayashi vorig weekend nog zijn evenknie Qin Gang in Beijing.
Het was de eerste keer in drie jaar dat een Japanse buitenlandminister China bezocht.
De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.