Alweer massale protesten in Israël nadat Netanyahu minister van Defensie ontslaat

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zondag zijn minister van Defensie, Yoav Gallant, ontslagen omdat die de controversiële hervormingen van het Hooggerechtshof niet zou steunen. Dat leidde opnieuw tot massale protesten in het land.

Waarom is dit belangrijk?

Al sinds januari dit jaar komen mensen op straat in Israël over de geplande hervormingen. Die zijn niet populair, omdat ze de Knesset - het parlement  - de mogelijkheid zullen geven om beslissingen van het Hooggerechtshof naast zich neer te leggen. Tegenstanders vrezen dat de democratie in het land op die manier wordt uitgehold.

In het nieuws: Kort nadat het nieuws over Gallants ontslag bekend werd gemaakt, trokken tienduizenden betogers de straten op. 

  • Netanyahu besloot om Gallant de laan uit te sturen nadat die op zaterdag waarschuwde dat de hervorming “een duidelijke, onmiddellijke en tastbare bedreiging voor de veiligheid van de staat” zou betekenen. Er werd niet meteen een opvolger bekendgemaakt.
  • De betogers vinden dat Netanyahu de nationale veiligheid op het spel zet om zijn hervorming er koste wat
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer