Professor politieke wetenschappen Ludo Abicht over protesten in Israël: “Wat wij ooit beschouwden als tamelijk uiterst rechts standpunt is nu verschoven naar het midden”

In Israël kwamen dit weekend in verschillende steden meer dan 100.000 mensen op straat om te protesteren tegen ingrijpende juridische veranderingen die werden voorgesteld door de nieuwe rechtse regering. Die wil de macht van het hooggerechtshof inperken, door diens mogelijkheden om wetten ongedaan te maken te beperken en de Knesset (het Israëlische parlement) een grotere controle te geven over rechterlijke benoemingen.

De essentie: Volgens Ludo Abicht, professor politieke wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen, is de maatregel het gevolg van een normalisatie van wat ooit als extreemrechts werd beschouwd in het land. Dat vertelde hij aan Business AM Radio. 

  • Volgens Abicht heerst door de poging van de regering om de macht van het hooggerechtshof in te perken een “enorme ongerustheid” bij een “grote minderheid” van het Israëlische volk. “Het probleem is dat wat wij ooit beschouwden als een tamelijk uiterst rechts standpunt, dat van Benjamin Netanyahu, intussen is verschoven naar het midden.”
  • Netanyahu’s partij is volgens de professor “ingehaald door de opvolgers van de Kach Partij”, een extreemrechtse partij die opgericht werd door Meir Kahane, een Amerikaanse militant die “geloofde in de superioriteit van de Joden over andere volkeren, vooral dan de Arabieren”. Kahane werd uiteindelijk uit de Knesset gezet omwille van zijn racistische uitspraken, laat Abicht weten.
  • Itamar Ben-Gvir, minister van Nationale Veiligheid in de nieuwe regering, is volgens de professor de opvolger van Kahane. “Die zegt dezelfde dingen over de verschillen tussen de groepen en de behandeling van de niet-Joodse bevolking. Hij is nu een partner geworden van Netanyahu.”

Electorale minderheid

Opvallend: Hoewel een groot deel van de Israëlische bevolking niet blij is met de ingrijpende plannen van de overheid, is het argument van Netanyahu dat het om een electorale minderheid gaat, zegt Abicht. “Het argument is ‘jullie zijn verloren. Nu moet je niet op straat komen om te reclameren’”, zegt de professor. 


Beluister het volledige interview met professor Ludo Abicht hieronder.

Meer