Donderdag lanceerde Rusland een nieuwe raketbarrage op Oekraïense steden en energie-faciliteiten. Hierbij werden ook Kinzhal-raketten ingezet, ontworpen om vliegdekschepen te vernietigen. Waarom gebruikt Rusland net die raket?
De essentie: Donderdag vuurt Rusland opnieuw 81 projectielen af op Oekraïense steden en energievoorzieningen.
- Van de 81 projectielen, slaagde Oekraïne erin om slechts 46 neer te halen, of iets meer dan de helft. Veel heeft te maken met de Russische tactiek: eerst worden zelfmoorddrones of ongeleide raketten afgevuurd, om de luchtafweersystemen bezig te houden. Dan volgen de modernere raketten, zoals de Kalibr.
- Ook zette Rusland naar verluidt zes Kinzhal-raketten in, die werden afgevuurd door Mig-31K-gevechtsvliegtuigen. Het bijzondere aan deze raket is dat ze hypersonisch zijn, en met een snelheid van mach 12 (twaalf keer de snelheid van het geluid, of 14.700 kilometer per uur) door de lucht zoeven. Ook bewegen ze tijdens hun vlucht niet in een rechte baan, maar gaan ze naar links en rechts afbuigen; door hun snelheid en wendbaarheid zijn ze bijna niet te stoppen.
- De raket zou ook in staat zijn om luchtafweerraketten van de MIM-104 Patriot-systemen, waarvan de Verenigde Staten en Nederland er in totaal drie zouden leveren aan Oekraïne, te omzeilen. Volgens Oekraïense functionarissen zouden de systemen de raketten wél kunnen neerhalen, maar ze werden voorlopig nog niet geleverd. Oekraïense soldaten reisden wel al af naar de VS om te leren werken met de Patriots, maar wanneer ze geleverd kunnen worden is nog niet bekend.
De inzet: Waarom zet Rusland net deze raketten in?
- Volgens James Stavridis, een Amerikaanse voormalige admiraal, die tussen 2009 en 2013 aan het hoofd stond van de NAVO-troepen in Europa, kan Rusland drie redenen hebben waarom het de Kinzhal-raketten inzet:
- Rusland kan stilaan door zijn arsenaal zijn. De conventionele kruisraketten zijn bijna allemaal op, dus moet Moskou ook zwaardere raketten gaan inzetten.
- Poetin zoekt naar een manier om zijn macht tentoon te stellen. Het is algemeen bekend dat het Oekraïne, noch het Westen, een antwoord heeft op de Kinzhal.
- Het is hét middel bij uitstek om de Oekraïense energiefaciliteiten te raken. Hiermee wil Moskou de moraal van de Oekraïense bevolking kraken. Iets wat volgens Stavridis niet zal lukken, zo vertelde hij aan journalist Chuck Todd, die de admiraal te gast had in zijn podcast Meet the Press.
- Stavridis zelf geeft aan dat Rusland zijn hypersonische mogelijkheden wilt tentoonstellen, maar dat het zelf niet al te veel Kinzhal-raketten meer over heeft. Ook Lubomyr Luciuk, expert in Oost-Europese politiek aan de Koninklijke Militaire School in Canada, treedt Stavridis bij. “De Russische Federatie heeft geen grote voorraad van deze moderne raketten (de Kinzhals, red.). Ik denk dat ze ze inzetten uit wanhoop/frustratie, aangezien hun eigen leger slecht presteert op het terrein”, liet hij weten aan Newsweek.
- Ook de piste dat het Russische leger nog maar weinig raketten over heeft, lijkt zeker een mogelijkheid. Zo vertelde Vadim Skibitski, de adjunct-directeur van de Oekraïense militaire inlichtingendienst HUR, in januari aan RBC-Ukraine dat de Russische stocks van precisiemunitie, zoals de Kh-101, Kh-555 en Kalibr-raketten, kritiek laag zijn.