China is van plan om zo’n 13.000 internetsatellieten in een lage baan rond de aarde te plaatsen. Op die manier wil het land de strijd aangaan met concurrenten als SpaceX en OneWeb.
China wil ‘anti-Starlinkmissies’ uitvoeren met eigen megaconstellatie van 13.000 satellieten
Waarom is dit belangrijk?
China is de voorbije jaren uitgegroeid tot een ware supermacht in de ruimte. Het land heeft rovers gebracht naar de maan en Mars, heeft een eigen ruimtestation gebouwd en wil binnenkort nog een hele hoop bemande en onbemande missies uitvoeren.In het nieuws: China wil een eigen satellietinternetdienst lanceren.
- Het is nog niet bekend wanneer het daarmee van start zal gaan. Er zijn al een paar jaar plannen om de constellatie te ontwikkelen.
- Wel is bekend dat China de megaconstellatie operationeel wil krijgen voordat de volledige vloot van SpaceX’s Starlink actief is. Dat meldt de Hongkongse krant South China Morning Post. Momenteel bevinden zich zo’n 3.500 satellieten van Starlink in een baan rond de aarde. Uiteindelijk moeten dat er zo’n 12.000 worden.
- Het doel van China is om Starlink te “onderdrukken” voordat het netwerk volledig operationeel is. Het wil ervoor zorgen dat SpaceX de lage baan rond de aarde niet gaat domineren.
- Ook moet het Chinese netwerk gebruikt worden om rivaliserende constellaties te bespioneren en is er zelfs sprake van ‘anti-Starlinkmissies’. De Chinese onderzoekers die aan de constellatie werken, zijn immers bang dat SpaceX ervoor zou kunnen kiezen om zijn eigen constellatie te militariseren. Om die reden moet de Chinese variant onder andere in staat zijn om individuele Starlinksatellieten uit te schakelen.
Al enkele jaren op tafel
Uitgezoomd: China maakte in 2020 al bekend dat het 13.000 satellieten in een baan rond de aarde wil plaatsen.
- Toen diende het daarvoor een aanvraag in bij de Internationale Telecommunicatie Unie in Genève.
- Het jaar erop werd de China Satellite Network Group opgericht, een staatsbedrijf dat alle voormalige satellietinternetprojecten bundelt. De groep moet uiteindelijk de uitbater van de megaconstellatie worden.
- Hoe dat uiteindelijk moet gebeuren, is nog niet duidelijk. China heeft momenteel immers nog geen herbruikbare raketten, in tegenstelling tot SpaceX. Een megaconstellatie lanceren met wegwerpraketten zal hoe dan ook enorm duur zijn.
- Wel is het land bezig met de ontwikkeling van herbruikbare lanceringsvoertuigen. Het zal echter nog een aantal jaren duren voordat die operationeel zijn.
(nd)