Binnenkort geen neerstortende raketten meer boven Europees luchtruim? China wil herbruikbare varianten bouwen

Ingenieurs bij China’s belangrijkste instituut voor de ontwikkeling van ruimtetuigen hebben besloten om een herbruikbare superzware draagraket te ontwikkelen.

Waarom is dit belangrijk?

Begin november moest het Spaanse luchtruim tijdelijk worden gesloten omdat brokstukken van een Chinese Long March 5B-raket terug neerstortten in de atmosfeer. Uiteindelijk werd er geen materiële schade aangericht en kwam het puin in de Stille Oceaan terecht, maar het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Dat komt deels omdat China nog altijd raketten gebruikt die niet herbruikbaar zijn.

De essentie: Een nieuw schaalmodel van de Long March 9-raket werd begin november tentoongesteld bij de Zhuhai Airshow, de grootste ruimtevaartbeurs in China. 

  • Het ruimtetuig leek uitgerust met vinnen die ogenschijnlijk gebruikt kunnen worden om te landen. Bovendien waren geen extra stuwraketten te bespeuren op de zijkant. Dat leek erop te duiden dat de raket (de eerste trap ten minste) ontworpen is om terug op aarde te kunnen landen na een missie.
  • Dat vermoeden werd op 7 november bev
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20