Key takeaways
- Wetenschappers van Dune willen de geheimen van de oorsprong van het heelal ontsluieren. Daarbij moeten ze fundamentele vragen over het menselijk bestaan beantwoorden.
- Neutrino’s kunnen de sleutel zijn tot het begrijpen van de dominantie van materie over antimaterie. Dit is een mysterie dat de huidige astronomische theorieën niet kunnen verklaren.
Diep onder de Black Hills van South Dakota zijn wetenschappers onvermoeibaar aan het werk in een enorm ondergronds laboratorium. Dat staat bekend als het Deep Underground Neutrino Experiment (Dune). Hun doel is ambitieus: het ontsluieren van de geheimen van de oorsprong van het heelal en het beantwoorden van de fundamentele vraag waarom wij bestaan. De huidige astronomische theorieën kunnen het ontstaan van sterren, planeten en sterrenstelsels niet verklaren.
- Om dit mysterie te onderzoeken, richten zowel de Amerikaanse als de Japanse teams zich op neutrino’s. Dat zijn ongrijpbare subatomaire deeltjes die de sleutel zouden kunnen zijn tot het begrijpen van de dominantie van materie over antimaterie.
De bouw van Dune, een monumentale inspanning die bijna tien jaar heeft geduurd. Het heeft geresulteerd in drie kolossale ondergrondse grotten die afgeschermd zijn van externe interferentie. Deze “kathedralen van de wetenschap” zullen de geavanceerde detectoren huisvesten die ontworpen zijn om neutrino’s en antineutrino’s op te vangen en te analyseren.
Bundels afvuren en deeltjes analyseren
Het experiment omvat het afvuren van stralen van beide soorten deeltjes van Illinois naar South Dakota, een afstand van 800 mijl. Wetenschappers verwachten dat subtiele veranderingen in deze deeltjes tijdens hun reis cruciale informatie kunnen onthullen over de asymmetrie tussen materie en antimaterie.
- Hoewel de eerste resultaten over een paar jaar verwacht worden, blijft de vraag waarom we bestaan een diep raadsel dat nog opgelost moet worden.
Concurrentie uit Japan
Ondertussen boekt een rivaliserend team in Japan aanzienlijke vooruitgang met Hyper K, een nog grotere en geavanceerdere neutrinodetector. Hyper K, die over minder dan twee jaar operationeel moet zijn, is een geduchte concurrent in de race naar antwoorden. Dr. Mark Scott van het Imperial College in Londen is van mening dat de vroege start en de superieure detectiemogelijkheden van zijn team hen een strategisch voordeel geven.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!