Sancties beginnen door te wegen op de Russische dieselmachine, maar die is nog niet gebroken

Sancties beginnen door te wegen op de Russische dieselmachine, maar die is nog niet gebroken
De Russische despoot Vladimir Poetin – BRENDAN SMIALOWSKI/AFP via Getty Images

Tweeënhalf weken nadat een Europees embargo op geraffineerde olieproducten zoals diesel uit Rusland in werking trad, beginnen de effecten daarvan zichtbaar te worden.

Waarom is dit belangrijk?

Europa probeert al een jaar lang om de Russische oorlogsmachine de wind uit de zeilen te nemen. Maar tot nu toe houdt de economie van het land hardnekkig vol. Een embargo op geraffineerde olieproducten die via zee uit Rusland worden verscheept, is de nieuwste grote maatregel die het Westen nam om Vladimir Poetin en zijn onderknuppels op hun knieën te krijgen.

In het nieuws: Sinds de maatregelen van kracht werden, is de exportprijs van Russische diesel gedaald, een teken dat het embargo zijn beoogde effect begint te krijgen.

  • Een vat Russische diesel verhandelde begin deze week voor maar liefst 35 dollar minder dan vaten van niet-Russische oorsprong. Dat blijkt uit data van analysefirma Argus Media die door Bloomberg werd geanalyseerd. 
  • Voor het embargo importeerden Europese landen zo’n half miljoen vaten Russische diesel per dag. Nu die inkomstenbron voor het Kremlin grotendeels wegvalt (de import via andere routes dan de zee is wel nog mogelijk), ziet het zich genoodzaakt om vaten goedkoper te verkopen aan andere landen, zoals Turkije en Marokko. 
  • Door die laatste factor is de export echter niet spectaculair hard gedaald. Tijdens de eerste helft van februari werden nog altijd ruim een miljoen vaten per dag geëxporteerd, iets minder dan in januari, maar nog altijd meer dan het gemiddelde van vorig jaar. 
  • Toch een belangrijke kanttekening daarbij: tijdens januari en december werd meer dan gewoonlijk uitgevoerd, deels omdat het land zoveel mogelijk wou exporteren voor het embargo van kracht ging.

Maar toch: Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) voorspelde woensdag dat Rusland moeite zal hebben om genoeg afnemers te vinden. Als gevolg daarvan zou het de raffinage mogelijk moeten terugschroeven.

Westerse maatregelen

Ook nog: Het embargo op Russische geraffineerde olieproducten is slechts een van een reeks maatregelen die de Russische oorlogschatkist moeten raken.

  • Twee maanden eerder, op 5 december 2022, werd al een embargo op Russische ruwe olie ingevoerd. Tegelijkertijd werd door de G7, de groep van zeven vooraanstaande industriële staten, samen met de EU een prijsplafond ingevoerd op Russische olie. 
  • Er gelden in de EU ook beperkingen op de import van staal, steenkool, goud en een hoop andere grondstoffen uit Rusland. 
  • De EU verbiedt het ook om een groot aantal goederen te exporteren naar Rusland. Het gaat onder andere om geavanceerde computers en chips, goederen die nodig zijn in de energie-industrie, onderdelen voor vliegtuigen en ruimteschepen, luxegoederen en nog veel meer. 
  • Toch blijken al die maatregelen nog niet bijzonder effectief te zijn. De Russische economie kromp vorig jaar immers ‘maar’ met 2,1 procent. Dat is een flink stuk minder dan de krimp van 12 procent die door analisten werd voorspeld. 

(fjc)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.