“Beleggers die denken dat de berenmarkt voorbij is, zijn onwetend”

“Beleggers die denken dat de berenmarkt voorbij is, zijn onwetend”
Wall Street – Michael M. Santiago/Getty Images)

Het is sinds begin dit jaar optimisme troef op de markten. Beleggers trekken zich op aan verschillende bedrijven die uitpakken met beter dan verwachte resultaten, minder forse renteverhogingen door de centrale banken, een afzwakkende inflatie en de recessievrees die afneemt. Toch is niet iedereen ervan overtuigd dat het ergste achter de rug is.

Bel20CaC40EuroStoxx50

Waarom is dit belangrijk?

Het blijft een onzekere periode voor de beleggers. De inflatie blijft hoog, waardoor de centrale banken tot op vandaag het geldbeleid blijven verstrakken. Enerzijds is het goed dat ze de inflatie willen temperen, anderzijds vergroten de renteverhogingen de kansen op een recessie. De markten weten daarom niet altijd goed hoe te reageren op bepaalde nieuwsberichten. Denk bijvoorbeeld aan de cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Het is positief dat die sterk blijft, maar tegelijk zet dat de Federal Reserve aan om het verstrakkende geldbeleid voort te zetten.

Stierenmarkt

De aandelenmarkten bevinden zich nog niet in een stierenmarkt, maar ze zijn sinds begin dit jaar wel al hoger geschoten.

  • Bel20 : +4,85 procent
  • CaC40 : +11,93 procent
  • EuroStoxx50 : +11,98 procent
  • S&P500 : +7,47 procent
  • Nasdaq : +13,91 procent

De aandelenmarkten doen het onder meer goed omdat de inflatie aan het afzwakken is, en er meer signalen zijn dat een recessie in de VS en Europa vermeden kan worden. Veel beleggers verwachten ook dat de Federal Reserve binnenkort zal stoppen met de rente op te trekken, na de milde verhoging met 25 basispunten begin deze maand.

Berenmarkt

“De beleggers hebben het mis en zijn onwetend”, zegt Lisa Shalett, chief investment officer bij Morgan Stanley in een interview met CNN Business. Zij verwacht dat de Federal Reserve niet snel de handrem zal lossen.

  • Ze merkt op dat de afzwakkende inflatie op dit moment het gevolg is van de dalende energieprijzen. De kerninflatie in zowel de VS als Europa blijft hoog. Dat zal de centrale banken aanzetten om de huidige koers te blijven varen. Zeker als we naar het jongste Amerikaanse jobrapport kijken. Daaruit blijkt dat er in januari 517.000 jobs zijn bijgekomen. De markt had maar een stijging van 187.000 banen voor ogen. Fed-voorzitter Jerome Powell heeft al meermaals aangegeven dat de arbeidsmarkt moet afkoelen om de inflatie tot 2 procent, de doelstelling van de Amerikaanse centrale bank, te laten zakken. De aandelenmarkten doken daarom lager na de publicatie van het rapport.
  • Shalett verwacht dat er een vervolg zal gegeven worden aan die koersdalingen. “Inflatie is gevaarlijk omdat het illusies creëert. Bedrijven verhogen hun prijzen met 10 procent en hun management is ervan overtuigd dat ze goed werk leveren. Dat is niet zo, ze hebben hun prijzen slechts met 10 procent verhoogd. Als ze plotseling hun prijzen niet met 10 procent kunnen verhogen, zullen ze geconfronteerd worden met de economische realiteit, wat de aandelen onder druk zal zetten”, klinkt het.
  • Shalett verwijst naar de marges van bedrijven die krimpen naarmate hun prijszettingsvermogen afneemt. Je kunt de prijzen niet onbeperkt verhogen, anders daalt de vraag. Denk bijvoorbeeld aan Tesla. De wagenproducent heeft de prijzen in China, de VS en Europa verlaagd.

Het zal te laat zijn…

Veel beleggers hopen op een zachte landing (lees: geen (diepe) recessie als gevolg van de renteverhogingen). Peter Schiff, een invloedrijke econoom, waarschuwt dat de centrale banken te laat tot de conclusie zullen komen dat ze “niet kunnen bestrijden wat ze niet begrijpen.” Volgens hem trekken ze te hard aan de handrem.

  • “De realiteit is dat de inflatie niet zal afnemen. Die wordt zelfs sterker. De economie zal niet alleen verzwakken, veel meer dan de markten verwachten.”
  • “Op dit moment denkt iedereen dat alles in orde is. Het is een Goudlokje-scenario. Mensen hopen op een zachte landing waarbij de economie net genoeg verzwakt om de inflatie te drukken, maar niet zo erg dat de bedrijfswinsten dalen.”
  • “Maar wanneer grondstofprijzen nieuwe hoogtepunten beginnen te bereiken, net zoals de dollar nieuwe hoogtepunten zal bereiken, zal dat koud water gooien op die theorie.”

Schiff merkt op dat de Fed dan inderdaad zal stoppen met de rentes te verhogen. “Die zal dat dan niet doen omdat de inflatie afgezwakt is, maar omdat het gevaar op een diepe recessie te groot aan het worden is”, klinkt het. “Alleen zal zo’n ingreep te laat komen.”

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.