Waarom we het Amerikaanse groeicijfer met een korrel zout moeten nemen: “Recessie ligt nog op de loer”

Uit de voorlopige cijfers van het Amerikaanse ministerie van Economie blijkt dat de economische groei in de Verenigde Staten in het vierde kwartaal uitkwam op 2,9 procent. Dat is meer dan verwacht. Desalniettemin waarschuwen sommige analisten dat dat cijfer een vertekend beeld geeft.

Waarom is dit belangrijk?

Momenteel lijkt er nog geen sprake te zijn van een recessie in de Verenigde Staten. Dat is nochtans de grote vrees van veel analisten nadat de Federal Reserve vorig jaar is begonnen met de rentes (fors) op te trekken. De (voorlopige) cijfers van het Amerikaanse ministerie van Economie wijzen op een economie die nog steeds aan het groeien is. De economische expansie in het vierde kwartaal was wel zwakker dan in het voorgaande kwartaal. Tijdens de eerste helft van 2022 was er al even sprake van een technische recessie (2 opeenvolgende kwartalen waarin de economie krimpt).

In het nieuws: De Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal met 2,9 procent gegroeid, tegenover 3,2 procent in het derde kwartaal.

  • Ondanks de afzwakking ligt het groeicijfer hoger dan verwacht. Een peiling van Bloomberg leert dat analisten een groei van 2,6 procent in de laatste drie maanden van 2022 verwachtten.

Realiteit is minder rooskleurig

Vertekend beeld: Het groeicijfer lijkt erop te wijzen dat er totaal nog geen sprake is van een Amerikaanse recessie. Maar als we

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer