Stijgende olieprijzen in de maak? “OPEC zal de productiebeperkingen moeten herzien”

Stijgende olieprijzen in de maak? “OPEC zal de productiebeperkingen moeten herzien”
(Getty Images)

Fatih Birol, voorzitter van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) ziet de vraag naar olie in China toenemen. Dat zou de OPEC, de Organisatie van olie-exporterende landen, ertoe moeten aanzetten haar productiequota, die in oktober fors werden verlaagd, te herzien.

Waarom is dit belangrijk?

Het blijft moeilijk te voorspellen hoe groot de impact zal zijn van heropening van de China op de wereldeconomie. De kans is wel groot dat dat zal leiden tot stijgende olieprijzen. Dat is onder meer slecht nieuws voor het Westen, waar de inflatie (ondanks recente afzwakkingen) hoge toppen blijft scheren.

In het nieuws: Birol tracht te voorspellen wat de impact van het einde van het Chinese zerocovidbeleid zal zijn op de olieprijs.

Meer olie produceren?

De essentie: het productiebeleid van de OPEC.

  • “Als de vraag zeer sterk stijgt, als de Chinese economie weer aantrekt, dan zal het volgens mij nodig zijn dat de OPEC+-landen hun (productie)beleid herzien,” zei Birol zondag tegen het persagentschap Reuters, in de marge van een conferentie in India.
    • OPEC+ verraste de wereld afgelopen oktober met een productieverlaging van 2 miljoen vaten per dag. De organisatie is goed voor 40 procent van de wereldproductie.
  • Dat komt omdat Birol verwacht dat de vraag in China sterk zal stijgen. Die trend zal naar verwachting het hele jaar door doorzetten. “Wij verwachten dat ongeveer de helft van de groei van de wereldwijde vraag naar olie dit jaar uit China komt,” merkt de IEA-voorzitter op.
  • De IEA-voorzitter voegde eraan toe dat hij hoopt dat de OPEC-landen niet opnieuw uitpakken met productieverlagingen. Hij roept ze op om opnieuw een “constructieve” rol in de markt spelen.

Stijgende olieprijzen?

Zoom out: de olieprijs.

  • OPEC heeft de productie (en dus het aanbod) verkleint omdat de prijzen aan het dalen waren.
    • Maar het is duidelijk dat ondanks die inperking de prijzen zijn blijven dalen en nog steeds lager zijn dan in oktober, toen het besluit werd genomen.
  • In de westerse landen zijn er almaar meer positieve signalen over de economische vooruitzichten: een recessie zou kunnen worden vermeden, of die zou in het slechtste geval heel mild zijn. Het was die recessievrees die de olieprijs onder druk zette.
  • Het blijft momenteel koffiedik kijken wat de impact zal zijn van de heropening van China op de wereldeconomie. Het is al meer dan twee maanden geleden dat de Chinese overheid de draconische COVID-maatregelen heeft gelost, maar de olieprijs is niet echt omhooggeschoten, zoals eerder werd gevreesd. Dat is wel het geval voor andere grondstoffen, waaronder bepaalde metalen.
  • Kortom, de heropleving van de vraag in het Westen en in China is de perfecte cocktail om de prijzen op te drijven. Het is weliswaar ver van zeker dat de OPEC de productie zal verhogen als de vraag toeneemt. De olieproducerende landen zullen misschien eerst willen profiteren van de hogere prijzen en daarom de productiequota niet onmiddellijk, of zeer beperkt, zullen verhogen.
  • De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie schommelt nu rond 73 euro en die van een vat Brent-olie rond 79,7 dollar.

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.