CEO Aramco waarschuwt voor een olietekort nu de Chinese economie heropent

China heeft eind vorig jaar de zeer strikte coronamaatregelen versoepeld. Verwacht wordt dat de Chinese economie daardoor stelselmatig zal heropleven. Amin Nasser, CEO van het oliebedrijf Aramco, waarschuwt dat de vraag naar olie zal exploderen. “De huidige capaciteit is onvoldoende groot om te kunnen reageren op een forse toename van de vraag”, klinkt het.

Waarom is dit belangrijk?

Het voorbije jaar is de olieprijs door de oorlog in Oekraïne en de heropening van de westerse economieën na de coronacrisis fors de hoogte ingeschoten. Intussen is de prijs opnieuw gedaald. Al kan een toename van de vraag uit China, de op één na grootste economie van de wereld, de prijs opnieuw de hoogte injagen.

In het nieuws: Het Internationaal Energieagentschap heeft een nieuw rapport gedeeld over de oliemarkt. Daaruit blijkt dat de wereldwijde vraag naar olie dit jaar een recordhoogte van 101,7 miljoen vaten per dag zal bereiken. China zal verantwoordelijk zijn voor de helft van die vraag.

  • Tegelijk verwacht het IEA dat de groei van het olieaanbod in 2023 zal vertragen tot 1 miljoen vaten per dag.

Onvoldoende capaciteit op de middellange tot lange termijn

Nieuwe stijging in de maak:

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer