Trump eist 61 miljard dollar van Canada voor Golden Dome


Key takeaways

  • De VS eisen 61 miljard dollar van Canada om deel te nemen aan het voorgestelde Golden Dome raketafweersysteem.
  • Trump suggereert dat Canada de 51e staat kan worden en vrije toegang tot het systeem kan krijgen.
  • Wereldwijde critici veroordelen het plan van Trump als een escalatie van het conflictrisico, het aanwakkeren van een wapenwedloop en het ondermijnen van de internationale veiligheid.

 

Donald Trump beweerde dat Canada 61 miljard dollar moet bijdragen om deel te nemen aan zijn voorgestelde Golden Dome raketafweersysteem. Als alternatief stelde hij voor dat Canada de 51e staat zou kunnen worden en vrije toegang tot het systeem zou krijgen.

Dit voorstel volgt op de toespraak van Koning Karel III tot het Canadese parlement, waar hij de soevereiniteit van Canada benadrukte in een steeds onzekerder wordende wereld. Premier Mark Carney verklaarde vervolgens dat Canada van plan is om zich per 1 juli aan te sluiten bij ReArm Europe, met als doel de afhankelijkheid van Amerikaanse wapens te verminderen.

Canada heeft nog niet officieel gereageerd

Hoewel Canada nog niet direct heeft gereageerd op het voorstel van Trump, heeft het land wel besprekingen op hoog niveau met de VS over het verdedigingssysteem erkend. Trump schat de totale kosten van Golden Dome op 175 miljard dollar en verwacht dat het in 2029 klaar zal zijn. Defensie-experts twijfelen echter aan de haalbaarheid van deze tijdlijn en het budget.

Hij streeft naar een eerste financiering van 25 miljard dollar via de “Big, Beautiful Bill”, die onlangs door het Huis van Afgevaardigden is aangenomen. Dit wetsvoorstel geeft prioriteit aan militaire uitgaven en grensbewaking, terwijl het de financiering voor sociale programma’s vermindert.

Risico op wapenwedloop

Golden Dome is gemodelleerd naar Israëls Iron Dome, dat aanzienlijke financiering van de VS ontvangt, maar het blijft onduidelijk of het geschikt is om de hele VS te bestrijken. De Iron Dome richt zich op korteafstandsraketten, terwijl de primaire dreiging voor de VS waarschijnlijk bestaat uit ballistische en hypersonische langeafstandsraketten.

China, Noord-Korea en Rusland hebben Trumps plan om de ruimte te bewapenen veroordeeld. Zij stellen dat dit het risico op conflicten vergroot, een wapenwedloop aanwakkert en de internationale veiligheid ondermijnt. Ze bekritiseren dat de VS prioriteit geeft aan zijn eigen belangen ten koste van de stabiliteit in de wereld.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.