Ben jij mee met verandering?
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen.
Business AM is jouw leidraad doorheen verandering.
Hol niet achter de feiten aan en kies voor één van onze abonnementsformules.
door Marc Horckmans gepubliceerd op om • February 2023 4 min lezen
Omdat de opeenvolgende conservatieve regeringen in het Verenigd Koninkrijk het negatieve effect van de bezuinigingen in de overheidsuitgaven op de nationale economie onvoldoende hebben onderkend, heeft het land sinds het begin van het vorige decennium 400 miljard pond aan economische groei misgelopen. Dat staat in een rapport van het Britse Trades Union Congress (TUC).
Een verlenging van de geplande bezuinigingsmaatregelen en loonmatiging zou volgens de Britse vakbond het verlies aan inkomsten de volgende vier jaar nog tot 900 miljard pond kunnen laten oplopen.
Waarom is dit belangrijk?
Indien het gemiddelde Britse economische groeipercentage dat voor het einde van de jaren zeventig van de voorbije eeuw werd opgetekend, gehandhaafd zou zijn gebleven, zou het bruto binnenlandse product van het land volgens het rapport momenteel 2 biljoen pond hoger liggen dan nu het geval is.
Vooral rijken profiteren: Een explosieve waardestijging van het onroerend goed, de particuliere pensioenen en de aandelen heeft volgens het Trades Union Congress de Britse rijkdom sinds het begin van het vorige decennium met 70 procent doen toenemen.
Het grootste deel van de winst is daarbij echter naar de 10 procent rijkste inkomens gegaan. Sinds het einde van de jaren zeventig heeft het vermogen van de Britse huishoudens – in reële waarde – nagenoeg een verdrievoudiging gekend.
Paul Nowak, secretaris-generaal van de Trades Union Congress, stelt dat de conservatieve regeringen door het snijden in de diensten en loonbeperkingen ten gunst van de welvaartsgroei van de rijken daarbij echter een economisch rampscenario tot stand heeft gebracht.
“Onderzoek door economen van de vakbond heeft aangetoond dat de regering zich heeft vergist door te geloven dat bezuinigingen op de overheidsuitgaven na de financiële crisis het economisch herstel zouden ondersteunen”, geeft Nowak aan.
“Overheidsbezuinigingen hebben de economie verzwakt, zonder dat de overheidsfinanciën verbeterden. Een zwakkere groei heeft geleid tot lagere inkomsten.”
“Maar in plaats van de bezuinigingen te erkennen als oorzaak van die problemen, hebben de conservatieve regeringen de besparingen op de departementale begrotingen en op de reële lonen van de werknemers in de publieke sector verdubbeld.”
Bankencrash: Eerdere studies van internationale organisaties zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) gaven aan dat de overheidsuitgaven slechts een bescheiden impuls gaven aan de economische groei.
Dit betekende dat de regeringen bezuinigingen konden doorvoeren zonder zwaar aan het bruto binnenlandse product te raken.
Beide organisaties hebben hun analyses sindsdien echter herzien en beklemtonen dat investeringen en uitgaven van de overheid in andere sectoren, zoals gezondheidszorg en onderwijs, de groei van het bruto binnenlands product sterk konden ondersteunen.
In het Verenigd Koninkrijk hebben opeenvolgende regeringen werk zwaarder belast dan de winsten op onroerend goed, pensioenen, aandelen en obligaties.
Dit heeft ervoor gezorgd dat vooral oudere en rijkere huishoudens de voorbije decennia grote winsten konden boeken, terwijl de gemiddelde inkomens vlak bleven.
Het Britse Office for Budget Responsibility stelde bovendien te verwachten dat het herstel van de Britse economie na de pandemie en de crisis rond de kosten van levensonderhoud trager zal verlopen dan in de meeste geïndustrialiseerde landen.
In een vooruitblik gaf het International Monetary Fund (IMF) recent nog aan dat het Verenigd Koninkrijk de enige grote economie zou zijn die dit jaar met een inkrimping zou kunnen worden geconfronteerd. Daarvoor wordt gewezen naar de hoge rentetarieven, de aanhoudend hoge energieprijzen en de handelsbeperkingen na de Brexit.
De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.