België werpt zich op als een cruciaal energieleverancier voor grote buurlanden

België werpt zich op als een cruciaal energieleverancier voor grote buurlanden
Een groot arsenaal Franse kernreactoren moest voor onderhoud worden stilgelegd. – Guillaume Souvant/AFP via Getty Images

Geen enkele lidstaat van de Europese Unie heeft zijn buurlanden een grotere assisentie verleend in de energievoorziening dan België. Het land vervulde immers een sleutelrol in de energieleveringen aan zijn grote buurlanden Frankrijk en Duitsland. België wierp zich daarbij op als de grootste elektriciteitsleverancier van Frankrijk en bleek tegelijkertijd ook voor de leveringen van aardgas aan Duitsland het belangrijkste doorvoerland.

Waarom is dit belangrijk?

België heeft zijn buurlanden Frankrijk en Duitsland vorig jaar geholpen hun energieproblemen te overwinnen. Dat heeft Tinne Van der Straeten, Belgisch minister van Energie, gezegd. De minister merkt daarbij op dat haar land dankzij zijn unieke ligging en sterke interconnecties tot een sterke solidariteit met zijn buurlanden in staat is.

Ommekeer: Frankrijk wierp zich in Europa in het verleden op als de grootse exporteur van elektriciteit, maar moest vorig jaar aan een groot deel van zijn arsenaal kernreactoren onderhoudswerkzaamheden doorvoeren.

  • Tegelijkertijd werd het land geconfronteerd met een zware droogte, waardoor de productie van de Franse waterkrachtcentrales een sterke terugval kende. Hierdoor leed de Franse elektriciteitsvoorziening aan een belangrijk tekort en moesten er grote voorraden elektriciteit worden ingevoerd uit Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en België.
  • België groeide daardoor het voorbije jaar uit tot de grootste elektriciteitsleverancier van Frankrijk. Daarbij was er sprake van een netto uitvoer van bijna 10 terawattuur.
    • Dat volume is het equivalent van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 2,8 miljoen gezinnen.
    • Er is hier sprake van een opmerkelijke omkering tegenover het verleden, toen België voor zijn elektriciteitsvoorziening afhankelijk was van een massale invoer vanuit Frankrijk.

Toekomst: De elektriciteit die België vorig jaar aan Frankrijk leverde, was afkomstig van verschillende Belgische energieproductiesites en van overtollige elektriciteit uit Nederland of Duitsland die via België werd doorgevoerd.

  • De verbindingen van Elia, de Belgische transmissienetbeheerder voor hoogspanning, met zijn Franse tegenhanger Réseau de Transport d’Électricité (RTE) werden inmiddels tot 6 gigawatt uitgebreid. Dat is het equivalent van zes kernreactoren.
  • Of België dit jaar weer massaal elektriciteit naar Parijs stuurt, hangt volgens woordvoerders van Elia af van de productie in eigen land en de situatie in Frankrijk.
  • Door de definitieve sluiting van de grootste kernreactoren van het land – Doel 3 eind vorig jaar en Tihange 2 in januari van dit jaar – loopt de productie in België echter sterk terug. De export zal dus naar verwachting lager zijn dan tijdens voorgaande jaren.

Duits aardgas: Voor de leveringen van aardgas aan Duitsland stond België vorig jaar in de ranglijst met belangrijkste leveranciers op een derde plaats.

  • Alleen Noorwegen en Rusland, twee echte gasproducenten, konden volgens cijfers van de Duitse overheid grotere leveringen melden dan België.
  • Netwerkbeheerder Fluxys merkt daarbij op dat de Belgische gasdoorvoer naar de buurlanden het voorbije jaar een sterke toename tot 441 terawattuur heeft gekend.
    • Dat vertegenwoordigt het drievoud van het binnenlandse verbruik van de Belgische gezinnen, industrie en gascentrales.
    • Fluxys werpt hierbij bij op dat België zijn rol als doorvoerland het voorbije jaar duidelijk heeft vervuld.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.