De Amerikaanse oliegigant Exxon Mobil Corp tekende in 2022 een winst van 56 miljard dollar op.
Exxon breekt opvallend record: nog nooit maakte westers oliebedrijf zoveel winst

Waarom is dit belangrijk?
Het voorbije jaar zagen oliebedrijven wereldwijd hun inkomsten flink stijgen, mede door de oorlog in Oekraïne en de naweeën van de COVID-pandemie. Die winsten werden veelal gebruikt om de dividenden voor aandeelhouders te verhogen en om meer te investeren in olie-infrastructuur. Maar daardoor konden zij meteen rekenenen op een hoop kritiek van overheden die beweren dat de industrie misbruik maakt van een crisissituatie.De essentie: Omgerekend verdiende Exxon elk uur zo’n 6,3 miljoen dollar in 2022. Dat is een record voor een westers oliebedrijf.
- De winsten zijn te danken aan “een combinatie van sterke markten, sterke verwerkingscapaciteit, sterke productie en zeer goede kostencontroles”, zei Exxons chief financial officer Kathryn Mikells tegen Reuters.
- Exxon produceerde dit jaar gemiddeld 3,8 miljoen vaten olie per dag, ongeveer 4 procent van alle olie die wereldwijd gebruikt wordt. Vorig jaar werden dagelijks 100.000 vaten minder geproduceerd.
- Maar hoewel de productie slechts lichtjes steeg, maakte het bedrijf dit jaar veel meer winst dan in 2021. Toen boekte het een winst van zo’n 23 miljard dollar, een winst die vorig jaar met bijna 150 procent steeg.
- Een groot deel van de woekerwinsten wordt gebruikt om nieuwe olie- en gasprojecten te financieren. Daar investeerde het bedrijf 22,7 miljard dollar in, een stijging van 37 procent tegenover het jaar 2021.
Confrontatie met overheden
Opvallend, maar niet onverwacht: De gigantische winsten die oliebedrijven optekenen, kan niet door iedereen worden gewaardeerd.
- De Europese Unie heeft al maatregelen genomen om overwinsten van oliebedrijven te belasten. De oliegigant zegt daardoor 1,3 miljard dollar minder winst te hebben gemaakt tijdens het vierde kwartaal, nadat de belasting werd ingevoerd.
- Exxon sleept de EU nu voor de rechtbank, omdat het bedrijf vindt dat de Unie zijn boekje te buiten gaat. Het belasten van oliewinsten zou volgens het bedrijf een averechts effect hebben, waardoor het moeilijk zou worden om nieuwe olie- en gasvelden te exploiteren.
- Ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan wordt echter druk gezet op oliemaatschappijen. De regering-Biden uitte vrijdag nog haar ongenoegen over het feit dat oliemaatschappijen hun winsten gebruiken om dividenden te verhogen, in plaats van de productie voldoende op te schalen.
Ook belangrijk: Ook andere oliebedrijven publiceren de komende dagen hun jaarresultaten. Er wordt verwacht dat de grootste maatschappijen in het Westen samen een winst van 200 miljard dollar zullen optekenen.
(mah)