Oliereus ExxonMobil start rechtszaak tegen EU om solidariteitsheffing: “Belasting op overwinsten contraproductief”

Het Amerikaanse energiebedrijf ExxonMobil heeft een aanklacht ingediend bij het Europees Hof van Justitie, het hoogste rechtscollege van de EU. Steen des aanstoots voor het olieconcern: een voorstel van de Europese Commissie om de overwinsten van fossiele energiebedrijven, die het gevolg zijn van de Oekraïne-oorlog, te belasten.

Waarom is dit belangrijk?

De EU-lidstaten namen in september een pakket maatregelen aan om de torenhoge energieprijzen het hoofd te bieden. Dat pakket omvatte een tijdelijke minimumbelasting voor gas- en oliemaatschappijen. Het gaat om een heffing van 33 procent - een "eenmalige bijdrage" – over winsten die 20 procent hoger zijn dan de gemiddelde winsten tussen 2018 en 2021. De Commissie schat dat de maatregel tot 25 miljard euro kan opleveren, te verdelen onder de lidstaten.

De essentie: Exxon is van mening dat de EU niet bevoegd is om belastingen te heffen; dat recht is alleen voorbehouden aan nationale regeringen. De energietitaan diende de rechtszaak, waarin het bedrijf het vermeende misbruik van de EU-bevoegdheid aanklaagt, woensdag in via zijn Duitse en Nederlandse dochterondernemingen. Dat meldt de zakenkrant Financial Times, die als eerste over de zaak berichtte.

  • “Deze rechtszaak is ingegeven door onze bezorgdheid over de onbedoelde langetermijneffecten van dit beleid op het concurrentievermogen van de Europese industrie”, liet Casey Norton, woordvoerder van Exxon, door Politico optekenen.
    • “Deze belasting zal het vertrouwen van investeerders ondermijnen, investeringen ontmoedigen en de afhankelijkheid van ingevoerde energie- en brandstofproducten vergroten”, klinkt het verder.
  • De Commissie, van haar kant, “blijft erbij dat de maatregelen in kwestie volledig in overeenstemming zijn met de EU-wetgeving”, zegt woordvoerder Arianna Podestà.
    • Bedoeling van de maatregel: “ervoor zorgen dat de hele energiesector zijn deel betaalt in deze moeilijke tijden voor velen om de buitengewone energiecrisis aan te pakken die het gevolg is van de bewapening van de energievoorziening door Rusland.”
  • “Wij erkennen dat de energiecrisis in Europa zwaar drukt op gezinnen en bedrijven, en wij hebben ons ingezet om de energielevering aan Europa te vergroten”, werpt Exxons persverantwoordelijke dan weer op.
    • “Onze uitdaging is alleen gericht op de contraproductieve overwinstbelasting, en niet op andere elementen van het pakket om de energieprijzen te verlagen.”

Boerenjaar voor fossiele energie

Context: Terwijl Europese gezinnen hun energiefactuur in 2022 fors zagen stijgen, bleek het voorbije jaar een boerenjaar voor fossiele energie-spelers.

  • Zo lieten de grote oliemaatschappijen van de wereld tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar een gezamenlijke winst van meer dan 170 miljard dollar optekenen, zo blijkt uit een rapport van analist S&P Global Market Intelligence.
  • Een aanzienlijk deel van die baten kan worden gelinkt aan de aanval van Rusland tegen Oekraïne, waardoor immers de wereldwijde energieprijzen zijn gestegen.
  • Exxon boekte over het derde kwartaal een nettowinst van bijna 20 miljard dollar, weet Het Financieele Dagblad. In het licht van de Russische agressie, vond de Europese Commissie dat dus wat wringen.
  • Olie- en gasconcerns werpen echter op dat de winsten belangrijk zijn voor toekomstige investeringen, in onder meer hernieuwbare projecten.

(mah)

Meer