Oliereus ExxonMobil trekt zich volledig terug uit Rusland; beschuldigt Moskou van “onteigening” olieproject

De Amerikaanse oliegigant ExxonMobil trekt zich volledig terug uit Rusland. De exit van het energiebedrijf werd een tijdlang geblokkeerd door Russisch autocraat Vladimir Poetin; een snoeiharde juridische miljardenstrijd tussen het westerse bedrijf en het Kremlin lijkt op til.

Waarom is dit belangrijk?

Dit is de laatste breuk in de energiebanden tussen Rusland en het Westen. Die nauwe banden worden, na de inval van het Poetin-regime in buurland Oekraïne, serieus in vraag gesteld. De weerslag van die twist is vooral op de Europese energievoorziening groot. Intussen zijn zo goed als alle projecten van Amerikaanse en Europese bedrijven om de enorme olie- en gasreserves van Rusland aan te boren, afgebroken.

Het nieuws: ExxonMobil verklaart dat het zich volledig uit Rusland terugtrekt na de "onteigening" door de overheid van zijn grootste olie- en gasveld in het land, Sakhalin-1.

  • De Amerikaanse olietitaan stelt dat het Kremlin zijn belang in het Sakhalin-1-project, in het verre oosten van Rusland, "eenzijdig heeft beëindigd" en dat het veld is overgedragen aan een binnenlandse exploitant, zo bericht de Financial Times.

Juridische strijd: in het meest recente jaarverslag uit 2020 worden de

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Radio Highlights
Meer premium artikelen
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20