Von der Leyen mikt op 140 miljard euro uit overwinsten energiesector: gas- en stroomprijzen stijgen meteen op de markten

De Europese Commissie hoopt 140 miljard euro af te romen van de uitzonderlijke winsten die sommige energiebedrijven maken.

Dat kondigde Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen aan in haar State of the Union. De bedoeling is die som daarna te verdelen onder de lidstaten, zodat ze de energiefactuur voor hun burgers kunnen milderen, zo kondigde ze in het Europees Parlement aan.

Omdat de elektriciteitsprijs bepaald wordt door de duurste energiebron op de markt (aardgas), hebben de stroomproducenten op basis van goedkopere bronnen, zoals kernenergie en windmolenparken, de voorbije maanden uitzonderlijk hoge winsten behaald.

Overwinsten

Europa wil zulke zogeheten “overwinsten” van de niet-gasgestookte elektriciteitscentrales belasten, zodat die onverhoopte inkomsten terugvloeien naar de gemeenschap. Ook de Europese ministers van Energie zijn het principieel eens over het afromen van de uitzonderlijke winsten, maar ze plakten na hun vergadering vorige vrijdag nog geen bedrag op de mogelijke opbrengst van zo’n maatregel.

bron: Twitter

Prijsvorming

Het gaat natuurlijk wel om een vorm van staatsinterventie in de prijsvorming op de energiemarkten. De prijzen van aardgas en elektriciteit op de Europese groothandelsmarkten schoten omhoog in een eerste reactie op de speech in Straatsburg.

Meer