Europese dorst naar Russische LNG nog altijd niet te stillen

Europese dorst naar Russische LNG nog altijd niet te stillen
Sean Gallup/Getty Images

Hoewel de Europese Unie probeert af te stappen van Russisch gas, importeert het nog altijd een aanzienlijke hoeveelheid vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) uit het land.

Waarom is dit belangrijk?

De Europese mogendheden willen onafhankelijk worden van Russische olie en aardgas. Dat moet de Russische dictator Vladimir Poetin raken waar het pijn doet: zijn portemonnee. Europa importeerde voor de oorlog immers meer dan de helft van zijn aardgas uit Rusland. 

De essentie: Hoewel Europa steeds minder aardgas importeert uit Rusland, blijft de hoeveelheid die via zee wordt verscheept, zo goed als onveranderd. 

  • Volgens data die werd samengesteld door de Brusselse denktank Bruegel is alvast duidelijk dat de transit van aardgas via pijpleiding sterk is afgenomen.
    • Sinds het najaar van 2022 ligt de belangrijke Nord Stream 1-pijplijn volledig stil. Via Nord Stream 1 werd wekelijks zo’n 1,2 miljard kubieke meter gas getransporteerd. 
    • Ook via de Yamal-pijpleiding, die via Polen gas naar Europa bracht, ligt al een tijdje volledig stil. Dat komt omdat het Kremlin sancties oplegde aan de Poolse uitbater van de pijpleiding. Via Yamal kon tot 700 miljoen kubieke meter per week naar Europa vloeien.
    • Via Oekraïense pijpleidingen stroomt ook nog altijd aardgas westwaards. Hoewel het volume vorig jaar flink is afgenomen, vindt nog altijd zo’n 275 miljoen kubieke meter zijn weg naar Europa.
    • Ten slotte is er de Turkse pijpleiding Turkstream. Elke dag wordt er tussen 200 en 300 miljoen kubieke meter naar Europa getransporteerd. Opvallend: Poetin wil al langer een gashub maken van Turkije. De capaciteit van Turkstream zou in de nabije toekomst zelfs kunnen worden verdubbeld.

Import via zee

Zeer opmerkelijk: De export via zee is vorig jaar zelfs gestegen tegenover 2021.

  • In de data van Bruegel valt op dat maandelijks nog altijd zo’n 1,6 miljard kubieke meter aardgas uit Rusland vloeibaar gemaakt wordt en via schepen zijn weg naar de Europese havens vindt. Wat vooral opmerkelijk is, is dat het volume aanzienlijk steeg nadat de oorlog begon.
  • Volgens databedrijf Refinitiv zou Rusland in 2022 zo’n 20 procent meer LNG hebben geëxporteerd naar Europa dan het jaar ervoor. Meer dan de helft van de LNG die het land uitvoerde, kwam terecht in Europese havens.
  • Voorlopig zijn er geen plannen om een embargo in te voeren op het goedje. Europa zal ook in 2023 dus nog miljarden euro’s uitgeven aan Russisch aardgas.

Maar: Hoewel de toestroom via de havens niet meteen zal stoppen, is de totale import van Russisch aardgas zeer hard gedaald. 

  • Europa diversifieerde door meer aardgas te halen uit de VS, het Midden-Oosten en Afrika. Volgens data van de Europese Unie is slechts een achtste van het gas dat nu wordt ingevoerd, nog afkomstig uit Rusland.
  • Wat vooral opvalt, is dat de EU erin slaagde om zo snel andere leveranciers te vinden. Dat zorgde ervoor dat een crisis vermeden werd

(fjc)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.