De chief technical officer van Ripple denkt dat achter het pseudoniem Satoshi eerder een veelkoppig collectief dan een enkel individu schuilgaat.
CTO cryptobedrijf Ripple heeft theorie over ware identiteit mysterieuze Bitcoin-creator Satoshi Nakamoto
Waarom is dit belangrijk?
Cryptoliefhebbers wereldwijd zijn al jaren naarstig op zoek naar wie de schepper van de meeste waardevolle cryptomunt is. Tot op heden is er echter maar weinig geweten over die persoon of groep. Het enige dat we met zekerheid kunnen zeggen is dat de naam Satoshi Nakamoto een pseudoniem is, dat gebruikt is door wie het eerste miljoen Bitcoins heeft gemijnd.Context: De theorieën over wie er achter het pseudoniem zou kunnen zitten, variëren van ernstig tot absurd. Eén Australische computerwetenschapper, Craig S. Wright, is zelfs zo ver gegaan om te beweren dat híj de uitvinder van Bitcoin is (zonder enig bewijs te leveren).
- De Bitcoins van Satoshi zijn verspreid over verschillende adressen op het netwerk van de cryptomunt. Zo werden de eerste 50 Bitcoins, die gecreëerd werden na het mijnen van de eerste block ooit, ofwel de Genesis-block, verzonden naar een wallet die al meer dan tien jaar geen activiteit liet zien.
- Volgens de meeste experten zouden de wallets van Satoshi Nakamoto een slordige 1 miljoen Bitcoins, ofwel bijna 23 miljard dollar op het moment van schrijven, bijhouden. Dat betekende twee jaar geleden nog dat Nakamoto 4,8 procent van alle Bitcoins in circulatie zou bezitten.
Vergeten sleutels Bitcoin-schat?
Het nieuws: Een Twitter-theorie over wie de sleutels tot die Bitcoin-schat in handen zou kunnen hebben… of zou kwijtgespeeld zijn.
- De Twitter-discussie over de identiteit van Satoshi start bij een account met de naam Mr. Huber. Deze Twitteraar vindt het vreemd dat sommige mensen “100% zeker” zijn dat de bedenker van het BTC-netwerk “verdwenen” is. Hij acht het waarschijnlijker dat Satoshi “zijn rol heeft opgegeven” onder dit pseudoniem, en “veel meer [Bitcoins] in andere wallets” (anoniem) aanhoudt.
- Mr. Huber insinueert vervolgens dat deze laatste hypothese een “nog grotere waarschijnlijkheid” zou hebben als het inderdaad een groep mensen was die zich achter het pseudoniem verschuilde.
- Enter David Schwartz, de CTO van Ripple, die zich afvraagt waarom zo’n groep “zomaar zou besluiten om een Bitcoin-schat ter waarde van “tientallen miljarden dollars” te vergeten”.
- Maar Neil Hartner, een ingenieur bij Ripple, wijst zijn CTO erop dat de groep mogelijk (ten minste gedeeltelijk) de sleutels voor het beheer van deze Bitcoins “verloren heeft”… Ze zouden dan “de mystiek hebben laten voortduren” in plaats van toe te geven dat ze niet in staat waren om ze te herstellen.
- Waarop David Schwartz antwoordt: “Dat is logisch. Het kan ook een groep mensen zijn waarvan sommigen zijn overleden, waardoor de anderen geen toegang tot de sleutels hebben.”
Wat er ook van aan is: na 14 jaar Bitcoin is het Satoshi-raadsel nog steeds niet opgelost.