CEO Ripple: “Dogecoin is niet goed voor de cryptomarkt”

Brad Garlinghouse, CEO van het cryptobedrijf Ripple, is ervan overtuigd dat de grapmunt Dogecoin (DOGE) niet goed is voor de cryptomarkt. “In tegenstelling tot veel andere cryptomunten geldt er geen limiet op hoeveel Dogecoins geproduceerd kunnen worden. Het biedt dus geen bescherming tegen de inflatie”, aldus de topman.

Dogecoin is met een marktwaarde van zo’n 30 miljard dollar de tiende grootste cryptomunt op de markt. De grapmunt uit 2013 wist de afgelopen jaren heel wat zieltjes te veroveren, mede dankzij de vele tweets van Tesla-baas Elon Musk over DOGE.

Stevige inflatie

Al is niet iedereen even enthousiast over de memecoin. Zo vraagt Garlinghouse zich af of Dogecoin wel over dezelfde troeven beschikt als andere crypto’s. Hij heeft het daarbij over cryptobeleggingen als bescherming tegen de oplopende inflatie. In de Verenigde Staten kwam de inflatie in oktober bijvoorbeeld uit op 6,2 procent. In de eurozone bedroeg de inflatie in diezelfde maand 4,1 procent.

“De roodgloeiende inflatie biedt opportuniteiten voor de cryptomunten, zoals Bitcoin (BTC), maar mensen die interesse hebben in de grapmunten passen beter op”, zei hij tijdens een interview met CNBC. “Munten zoals Dogecoin bieden geen bescherming tegen de inflatie omdat er onbeperkte hoeveelheid kan gecreëerd worden.” Bij Bitcoin weten we bijvoorbeeld dat er maximaal 21 miljoen munten ontwikkeld kunnen worden. Door die schaarste kan BTC, net zoals goud, bescherming bieden tegen de ontwaarding van geld. Bij een gelijkblijvend aanbod stijgt immers de prijs als de vraag toeneemt.

Volgens Garlinghouse is de interesse in cryptomunten toegenomen door de hoge inflatie. “We zien een inflatie die we in decennia niet gezien hebben”, zei hij. “De mensen zijn dan ook bezorgd over de devaluatie van hun fiatvaluta. Ze stellen zich daarom de vraag welke andere activa niet dezelfde inflatoire dynamiek hebben.”

Toekomst cryptomunten

Hij kijkt dan ook door een roze bril naar de toekomst van de cryptomunten. “Ik denk dat als je een stapje terugzet en naar de lange termijn kijkt je tot de conclusie komt dat dergelijke technologieën de manier waarop onze financiële infrastructuur werkt fundamenteel veranderen. Ik ben dan ook zeer optimistisch over de toekomst”, klonk het.

Ripple, dat onlangs een nieuw kantoor opende in het Dubai International Financial Center en van plan is 250 personeelsleden in dienst te nemen, zei ook dat het zou samenwerken met de in Dubai gevestigde start-up Pyypl om grensoverschrijdende betalingen mogelijk te maken.

(kg)

Meer