Elon Musk pakt opnieuw uit met een doembericht: “Een recessie kan tot 2024 duren”

Na Jeff Bezos, oprichter van Amazon, waarschuwt nu ook Tesla-baas Elon Musk voor turbulente economische tijden. De miljardair is ervan overtuigd dat een recessie wereldwijd kan duren tot de lente van 2024. Het is niet de eerste keer dat hij zo’n doembericht de wereld instuurt.

Waarom is dit belangrijk?

Door onder meer de renteverhogingen, de torenhoge inflatie en een energiecrisis in Europa maken meer en meer mensen zich zorgen over een wereldwijde recessie. De afgelopen weken hebben enkele CEO's van Amerikaanse banken en Bezos hun bezorgdheden geuit.

  • De essentie: de angst voor een recessie steekt met de regelmaat van de klok de kop op. Dat komt onder meer door de stijgende rentes. Zo bedraagt de Amerikaanse tienjaarsrente momenteel iets meer dan 4,25 procent. Dat is het hoogste peil in meer dan een decennium. Dat maakt onder meer leningen duurder, waardoor er minder kapitaal naar de reële economie stroomt, met een economische groeivertraging als gevolg.

  • Het nieuws: meer en meer grote namen uit de banken- en zakenwereld uiten hun bezorgdheden over de economische situatie wereldwijd, of in specifieke landen, zoals de Verenigde Staten. Ook Musk laat nu van zich horen. Volgens hem zal een recessie wereldwijd duren tot de lente van 2024.

Bezorgdheden over de economische groei

Uit de kwartaalcijfers van Tesla bleek onder meer dat de omzet voor het derde kwartaal uitkwam op 21,45 miljard dollar, wat minder was dan de verwachte 22,13 miljard dollar. Daarmee duikt Tesla voor de eerste keer sinds het derde kwartaal van vorig jaar onder de consensusverwachting. Musk liet in een conference call met verschillende analisten weten dat “een soort van recessie (in China en Europa)” druk zet op Tesla’s wagenverkoop.

Hij herhaalde die boodschap op Twitter en voegde eraan toe dat een wereldwijde recessie waarschijnlijk zal aanhouden tot de lente van 2024.

  • Hoe is de situatie op dit moment? In 2021 groeide het mondiale bbp met 6 procent, maar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat die groei dit jaar zal afzwakken tot 3,2 procent. Dat zou het laagste groeitempo zijn sinds 2001, met uitzondering van de financiële crisis in 2008 en de korte inzinking tijdens de begindagen van de coronapandemie.

Het is overigens niet de eerste keer dat Musk zijn bezorgdheden uit over de economische situatie, al dan niet in eigen land.

  • In augustus zei hij dat het nog tientallen jaren kan duren alvorens de overgang naar duurzame energie en een duurzame economie voltooid is. Musk merkte op dat de ontwikkeling van duurzame energiebronnen samen moet gebeuren met het winnen van olie en gas, “omdat zonder die energie de beschaving zal instorten.”

  • Musk liet in juni weten dat hij “een superslecht gevoel” over de economie heeft. Hij haalde dat aan als een argument om zo’n 10.000 banen bij Tesla, oftewel 10 procent van het personeelsbestand, te schrappen. Achteraf, zoals wel eens vaker gebeurt bij Musk, kwam hij op zijn stappen terug. Hij zei in een tweet dat het totale personeelsbestand zelfs zal toenemen.

  • In mei waarschuwde de miljardair dat de Verenigde Staten al in een recessie zitten. “Die recessie zal erger worden. Deze dingen gaan voorbij en dan zal er weer hoogconjunctuur zijn”, voegde hij er toen wel aan toe.

(as)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.