IMF waarschuwt voor economische malaise: “Het ergste moet nog komen”

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft in de jongste vooruitzichten een sombere voorspelling gedaan. Pierre-Olivier Gourinchas, hoofd van de onderzoekstak van de financiële instelling, zegt dat 2023 voor veel mensen “als een recessie zal aanvoelen”. 

“Het ergste moet nog komen”, staat er te lezen in het voorwoord van het rapport, dat dinsdag werd gepubliceerd. Daarbij waarschuwt het IMF dat de maatregelen in veel landen om de torenhoge inflatie tegen te werken, ervoor kunnen zorgen dat de economie verder zal sputteren. 

De instelling voorspelt volgend jaar een wereldwijde groei van 2,7 procent. Dat is een serieuze daling tegenover vorige voorspellingen. In juli maakte het nog gewag van een groei van 2,9 procent in 2023, in januari verwachtte het zelfs een stijging van 3,8 procent. 

De groei zal in China, de VS en Europa vertragen, maar in sommige landen zoals Duitsland en Italië voorziet het IMF zelfs een economische krimp. De groei in de hele eurozone zal in 2023 slechts 0,5 procent bedragen.

Ook dit jaar is de groei wereldwijd al fors afgenomen. Het IMF verwacht dat de wereldwijde economie in 2022 met 3,2 procent zal toenemen, een forse daling tegenover de voorspelling van 4,4 procent in januari, voordat de oorlog in Oekraïne begon.

Slechtste jaar sinds 2009?

Volgens het IMF zal de economie in 2023 zijn zwakste jaar kennen sinds de kredietcrisis in 2009 markten in lichterlaaie zette. De enige uitzondering is 2020, toen wereldwijde lockdowns voor een enorme krimp zorgden. Dat leidde echter niet tot een langdurige economische winter, iets waar het IMF nu wel voor waarschuwt.

Dat negatieve sentiment werd maandag ook door IMF-directeur Kristalina Georgieva weerspiegeld tijdens de opening van de jaarlijkse bijeenkomst van het IMF en de Wereldbank. Als niet genoeg wordt gedaan “zitten we in de problemen”, zei ze. Ook David Malpass, voorzitter van de Wereldbank, sprak over het “reële gevaar” van een wereldwijde recessie. 

Ondanks de nu al voelbare impact van de maatregelen om de inflatie te beteugelen, zegt het IMF bovendien dat de inflatiepiek nog niet bereikt is. Die zal later dit jaar volgen en zal 8,8 procent bedragen. De inflatie zal bovendien langer hoog blijven dan eerder werd gedacht. In 2023 zal die wereldwijd 6,5 procent bedragen, in 2024 nog altijd 4,1 procent.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20