Tijdens de eerste helft van dit jaar heeft het bruto binnenlands product van de Duitse deelstaat Berlijn-Brandenburg tegenover dezelfde periode vorig jaar een groei met ongeveer 3,7 procent laten optekenen. Daarmee liet de regio van de Duitse hoofdstad economisch een sterkere prestatie optekenen dan de rest van het land, waar de economie een gemiddelde groei van ongeveer 2,8 procent liet optekenen.
Woordvoerders van de lokale autoriteiten merken op dat vele sectoren van de economie van Berlijn-Brandenburg op volle toeren draaien.
Veerkracht
“De cijfers wijzen erop dat Berlijn zich economisch van de impact van de uitbraak van de coronacrisis goed heeft hersteld”, merkte Stephan Schwarz, economisch senator van Berlin-Brandenburg, op in een commentaar op het rapport.
“De Duitse hoofdstad blijkt bovendien ook te getuigen van een sterke veerkracht tegenover de nieuwe problemen die op de economie van de Europese Unie – onder meer door de uitbraak van de oorlog in Oekraïne – wegen. In Berlijn draaien vele sectoren op volle toeren. De Berlijnse economie laat na het dieptepunt van de coronapandemie een bijzonder snelle heropleving optekenen.”
Onder meer de dienstensector van Berlin-Brandenburg laat volgens Schwarz goede prestaties optekenen. “Maar dat geldt ook voor innovatie en technologie, die in de regio duizenden nieuwe banen hebben gecreëerd”, voerde de senator nog aan. “Bovendien hebben ook de sectoren van het toerisme en de evenementen een indrukwekkende comeback gerealiseerd.”
Hotels
“De hotels in Berlijn hebben de voorbije periode in Berlijn een hogere bezettingsgraad laten optekenen dan in Parijs, Londen en New York. In vergelijking met de eerste helft van vorig jaar lag de activiteit van de toeristische sector in Berlijn de eerste zes maanden van dit jaar ongeveer 2,7 keer hoger.”
Het bruto binnenlandse product van de Duitse hoofdstedelijke regio zou volgens de autoriteiten dan ook – ondanks alle problemen die dit jaar werden gemeld – dit jaar nog sterker kunnen groeien dan vorig jaar. “Zekerheid bestaat hierover echter niet, want vele analisten vrezen dat de energiecrisis de volgende winter in de Europese Unie tot een brede recessie zullen leiden”, erkennen ze.
Berlijn-Brandenburg liet het voorbije jaar een bruto binnenlands product van 162,9 miljard euro optekenen. Dat betekende een stijging met 5,2 procent tegenover het jaar voordien. Het cijfer lag ook hoger dan de eerdere piek van 157,5 miljard euro die drie jaar geleden, voor de uitbraak van de coronapandemie, was opgetekend.
(kg)