Citigroup heeft in de Spaanse badstad Malaga een nieuwe zetel, vooral gericht op jonge investeringsbankiers, geopend. De nieuwe locatie is een weloverwogen keuze, want de Amerikaanse bank denkt dat de werkplek een belangrijke troef kan zijn om jong talent aan te trekken.
Uit meer dan drieduizend kandidaten selecteerde de Amerikaanse bank een eerste lichting van zevenentwintig financieel analisten die gedurende een periode van twee jaar vanuit Malaga zullen mogen werken.
Arbeidsregime
De werknemers krijgen in Malaga een werkregime met maximaal acht uur arbeid per dag en gegarandeerd vrije weekends. Dat is een aanzienlijk verschil met de zevendaagse hectische werkcultuur waarmee jonge bankiers in grote financiële centra zoals Londen en New York worden geconfronteerd.
Door zich te vestigen in Málaga – een zonnige locatie met aandacht voor cultuur en culinaire genoegens – wil Citigroup aan zijn medewerkers ook een aantrekkelijker levensstijl en een alternatief loopbaantraject aanbieden aan potentiële medewerkers die na de uitbraak van de coronapandemie minder interesse tonen om naar drukke bankkantoren in de grote financiële centra van Canary Wharf in Londen of Manhattan in New York terug te keren.
Sommige commentatoren twijfelen aan de voordelen die deze opties aan de medewerkers uiteindelijk hebben te bieden. Daarbij wordt opgemerkt dat een vestiging in een afgelegen locatie zoals Malaga voor de betrokkenen een belemmering zou kunnen zijn voor het uitbouwen van een succesvolle carrière.
De werkuren vertegenwoordigen immers minder dan de helft van het normale arbeidsschema van de gemiddelde jonge bankier. Ook het salaris ligt 50 procent lager dan bij leeftijdsgenoten in de hoofdkantoren van de Amerikaanse financiële groep.
Stigma
“Dit is nochtans geen stunt”, merkt Manolo Falcó, hoofd investment banking bij Citigroup, echter op. “De ongelooflijke reacties intern en van onze concurrentie bevestigen duidelijk de aantrekkingskracht van het project.”
“We hebben net als de rest van de sector last van een groot personeelsverloop. We verliezen talent aan private equity en technologie, dus we willen graag begrijpen of dat proces eventueel door het aanbieden van een betere balans tussen werk en privé zou kunnen worden gestopt.”
“We zijn het er niet mee eens dat op de medewerkers in Malaga een stigma zou kunnen rusten. Citi is aanwezig in vijfennegentig landen. Er zijn nergens tweederangsburgers. We willen andere manieren vinden om het beste talent aan te trekken. De kwaliteit van het curriculum vitae van de geïnteresseerden toont een trend dat deze generatie meer vrije tijd wenst.”
Er wordt al langer gewezen op de grote werkdruk die op jonge bankmedewerkers weegt. Banken reageerden vaak door beginnende medewerkers een salaris van 100.000 dollar of meer aan te bieden, aangevuld met grote bonussen en andere voordelen. Weinigen beloven echter de arbeidsduur te verminderen.
Door de vertragende economie maken vele banken gewag van een mogelijk banenverlies. “Deze berichten verbazen ons niet”, beklemtoont Manolo Falcó. “ We houden de situatie tot nu toe in de gaten, maar we hebben de jongste periode meer jonge werknemers aangenomen dan ooit voordien en blijven ons inzetten om hen een carrière op lange termijn aan te bieden.”
“In andere crisissen maakte de industrie de fout om de instroom van afgestudeerden drastisch te verminderen”, voert María Díaz del Río, personeelsdirecteur van Citi in Malaga, aan. “Wanneer de markten zich opnieuw herstelden, bleken er vervolgens echter niet voldoende werknemers beschikbaar.”
“Op die manier ging voor de financiële sector een hele generatie verloren. Soms worden jonge bankmedewerkers door hun werkgever snel opgebrand. Wij willen echter bewijzen dat het toch mogelijk is om met beperkte werkuren toch waarde toe te voegen.”
Na twee jaar krijgen de jonge bankiers de mogelijkheid om in New York, Londen of elders te solliciteren. “Het valt af te wachten hoeveel jonge medewerkers uiteindelijk zullen kiezen om een fulltime, reguliere carrière in investeringsbankieren te beginnen”, zei Falco. “Wie er helemaal voor wil gaan, zal uiteindelijk wel uit Málaga moeten verhuizen.”
(as)