Goldman Sachs geeft bankiers op instapniveau bijna 30 procent loonsverhoging

Goldman Sachs is de laatste van het rijtje grote Amerikaanse investeringsbanken die de lonen voor haar junior personeel heeft verhoogd. Dit als reactie op de burn-outklachten van nieuw aangeworven personeel, dat tijdens de pandemie direct ingezet werd bij een groot aantal deals.

De Wall Street-bank verhoogt het basissalaris voor haar starters – analisten in hun eerste jaar – tot 110.000 dollar, een verhoging van bijna 30 procent ten opzichte van het vorige startsalaris van 85.000 dollar, schrijft de Wall Street Journal. Analisten in hun tweede werkjaar zullen 125.000 dollar gaan verdienen, een stijging van 95.000 dollar. De salarissen voor medewerkers in hun eerste jaar zullen van 125.000 naar 150.000 dollar gaan.

De bank is van plan om beginnende bankiers later deze week te informeren over de verhogingen van de basissalarissen, samen met hun jaarlijkse bonusbedragen. De veranderingen raken iets meer dan 1.000 werknemers wereldwijd.

95 werkuren per week

Analisten en junior medewerkers verrichten veel zwaar werk dat banken in staat stelt deals te sluiten en te profiteren van drukke handelsperioden. Hun titels hangen af van hoe lang ze al bij de bank werken. De verantwoordelijkheden variëren naargelang van hun divisie – ‘investment banking’, ‘capital markets’, ‘asset management’, etc. Analisten van de ‘investment banking’-divisie kan bijvoorbeeld gevraagd worden om de financiële gevolgen van fusies en overnames in kaart te brengen.

Het is een moeilijke tijd geweest voor de jongste werknemers van Wall Street. Veel starters bij investeringsbanken hebben tijdens de pandemie maandenlang gewerkt zonder hun collega’s persoonlijk te ontmoeten, en hun eerste jaar op de baan was een van de drukste ooit wat het sluiten van deals betreft.

In een kleine, zelf uitgevoerde enquête eerder dit jaar meldden de junior analisten van Goldman dat ze gemiddeld 95 uur per week werkten en dat werkstress hun lichamelijke en geestelijke gezondheid had geschaad. In reactie daarop zei Goldman extra bankiers in dienst te zullen nemen en strikter de hand te zullen houden aan de grenzen van de werktijden.

Hoogste lonen

Goldman liep achter op andere banken bij het verhogen van de lonen, maar de startsalarissen van het bedrijf zijn nu hoger dan die van de concurrenten van de grote banken. JP Morgan, Citigroup en Morgan Stanley hebben eerder in de zomer de salarissen voor beginnende bankiers verhoogd.

De ‘investment banking’-provisies waren de op een na hoogste ooit bij Goldman in het afgelopen kwartaal. Alleen in het eerste kwartaal waren ze hoger, dankzij een recordaantal deals. De bank zei dat ze aan het eind van het tweede kwartaal meer deals in de pijplijn had dan ooit tevoren.

“Waar nodig zorgen we ervoor dat onze salarissen competitief zijn”, zei David Solomon, CEO van Goldman, tijdens een telefoongesprek met analisten in juli. “Dus we (…) floreren door hier de beste mensen te hebben en ze op de juiste manier te betalen, vooral als we presteren. We presteren.”

Lees ook: 5 Wall Street banken onthullen hoeveel een stagiair zal verdienen na de pandemie

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20