Morgan Stanley gaat niet-ingeënte mensen uit zijn kantoren weren

In een poging om telewerken minder belangrijk te maken en zo haar werknemers terug naar kantoor te halen, gaat de grootbank Morgan Stanley de geldende coronaregels in haar vestigingen versoepelen. Op één voorwaarde: dat de mensen die het kantoor opnieuw opzoeken, gevaccineerd zijn.

De Financial Times kreeg een interne memo van Morgan Stanley in handen waarin staat dat mensen die niet zijn gevaccineerd de kantoren van de bank in New York niet mogen betreden.

“Vanaf 12 juli zullen alle werknemers, tijdelijke medewerkers, klanten en bezoekers moeten verklaren dat ze volledig gevaccineerd zijn om toegang te krijgen tot Morgan Stanley-gebouwen in New York en Westchester”, aldus de memo, ondertekend door personeelsdirecteur Mandell Crawley.

Morgan Stanley had eerder in bepaalde delen van het bedrijf werkplekken ingericht waar alleen gevaccineerd werd om “meer samenwerking en productiviteit” mogelijk te maken.

“Normale” werkomstandigheden 

Volgens de BBC moet deze maatregel gevaccineerde werknemers in staat stellen om terug te keren naar “normale” werkomstandigheden, zonder dat zij een masker moeten dragen of social distancing in acht moeten nemen. Bovendien zullen gevaccineerden niet langer een formulier voor dagelijkse medische controle hoeven in te vullen.

Momenteel wordt de vaccinatiestatus van personen die de kantoren van Morgan Stanley willen betreden, gebaseerd op hun eer, d.w.z. op hun verklaring. De bank sluit echter niet uit dat in de toekomst tastbare bewijzen zullen worden verlangd.

Er wordt ook op gewezen dat Morgan Stanley vanaf april speciaal voor zijn personeel vaccinatiesessies heeft georganiseerd.

Andere banken blijven niet achter

Het beleid van Morgan Stanley is zeer streng, maar de andere grote banken op Wall Street nemen allemaal soortgelijke maatregelen. Ze willen dat hun werknemers koste wat het kost terug naar kantoor komen.

Goldman Sachs heeft bijvoorbeeld de vaccinatiestatus van zijn personeel verplicht gesteld. Niet-gevaccineerde werknemers mogen nog steeds de gebouwen van de bank betreden, mits zij een masker dragen en sociale afstand in acht nemen.

Bij JPMorgan is de bekendmaking van de vaccinatiestatus nog steeds vrijwillig. De baas heeft echter onlangs verklaard dat hij het Amerikaanse personeel in juli weer op kantoor wil hebben. Dit kan betekenen dat je gevaccineerd moet worden.

Vorige week zei ook BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, dat het zijn kantoren alleen zou openstellen voor gevaccineerde werknemers.

Groen licht

Al deze maatregelen zijn officieel toegestaan. In december gaf de U.S. Equal Employment Opportunity Commission bedrijven groen licht om niet-gevaccineerde werknemers van de werkplek te weren, met uitzondering van religieuze en medische redenen.

Meer dan 70 procent van de volwassenen in New York heeft ten minste één dosis van het vaccin gekregen, en de staat heeft de meeste beperkingen die tijdens het hoogtepunt van de pandemie waren opgelegd, opgeheven. (lb/tb)

Lees ook: 3 aandelen die volgens Morgan Stanley zullen triomferen als de wereldwijde scheepvaartsector weer aantrekt

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20