New York bloeit open: Wall Street wil voor de zomer werknemers terug verwelkomen

New York City herademt. De Amerikaanse vaccinatie versnelt en de lente komt eraan. Voor het eerst sinds het coronavirus er lelijk huishield, leeft er terug optimisme in ‘the Big Apple’. Wall Street hoopt dat het zijn werknemers voor het begin van de zomer terug volledig aan het werk kan zetten in de eigen kantoorgebouwen.

Ongeveer een jaar nadat de werknemers van Wall Street in grote aantallen gedwongen moesten telewerken, begint het er op te lijken dat er binnenkort weer vanop kantoor kan gewerkt worden in de beurswijk. Voor vele beursmakelaars komt dat goed op tijd. Zij kampten de laatste maanden blijkbaar met ‘Zoom-moeheid’ en steeds meer moeite om werk en privé gescheiden te houden. Hoewel telewerken ook vele aangename kanten heeft, groeide de druk van afstandswerken voor vele makelaars en hun managers merkbaar.

Wall Street zal in de komende maanden wellicht weer volledig tot leven komen. Dat merk je ook aan de plannen van de verschillende investeringsbanken. Bij JPMorgan Chase werden er bijvoorbeeld al honderden stagiairs voor de komende maanden aangenomen. Ook voor de kantoren in Londen. Citigroup zal zelfs snelle Covid-tests voorzien voor haar terugkerende werknemers. Bij Goldman Sachs is men van plan om bijna iedereen terug binnenshuis te krijgen tegen het aanbreken van de zomer.

‘Iedereen terug samenbrengen’

Van telewerken zal er op Wall Street niet veel meer overblijven. ‘Het is ons doel om iedereen terug samen op kantoor te krijgen,’ zei Ralph Schlosstein, de co-CEO van Evercore, in een interview met persagentschap Bloomberg. ‘We gaan iedereen aanmoedigen om ook zo snel mogelijk gevaccineerd te worden,’ zei Schlosstein nog.

Wall Street wou vorige herfst al rustig aan terug openen toen het even wat beter ging met het aantal Covid-gevallen in New York. Er werd toen echter een stokje voor die plannen gestoken toen het aantal besmettingen in de winter terug de hoogte in dook.

Sinds begin maart zijn al 14,5 procent van de kantoorwerkers in New York terug op kantoor aan de slag. Niet alle zakenbanken in de wereld mogen van zoveel geluk spreken. Het kantoor van HSBC in Hongkong moest deze week noodgedwongen dicht gaan nadat drie werknemers positief testen op Covid-19.

‘Er is een limiet aan het aantal Zoom-gesprekken dat je kan verdragen’

Het lijkt erop dat het tij voor New York nu finaal begint te keren. De inentingscampagne van de Verenigde Staten begint haar vruchten af te werpen. Volgens de New York Times zetten de Amerikanen elke dag zeker 2,4 miljoen prikjes. President Joe Biden wil dat alle volwassen Amerikanen tegen mei klaarstaan voor een shot. 

New York zal haar openbare middelbare scholen op 1 mei terug openen. Met de scholieren zal ook een groot deel van het normale ritme terugkeren naar de stad. Vorige week telde de metro van New York al haar hoogste aantal reizigers sinds het begin van de pandemie.

Vele werknemers zouden niet kunnen wachten om het huis te verlaten en de klanten en collega’s opnieuw te mogen zien. ‘Er is een limiet aan het aantal Zoom-gesprekken dat je kan verdragen,’ vat Brian Chin, de topman van de investeringstak van Credit Suisse, samen. (evb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20