Hoe Italië binnen enkele maanden het normale leven wil herstellen via ‘Covid-vrije’ treinen

Italië heeft ambitieuze plannen om op een hoog tempo de pre-corona-manier van leven terug te brengen. Volgend maand al zou het toerisme in eigen land terug op gang moeten komen via de eerste treinen in Europa die volledig vrij van het virus zullen zijn. Als het proefproject een succes blijkt, hoopt Italië later ook sneller buitenlandse toeristen terug te mogen verwelkomen.

Italië is één van de landen die hardst getroffen is door de coronapandemie. Sinds het virus zich op het einde van januari 2020 in het land begon te verspreiden, zijn er al meer dan 100.000 mensen overleden aan complicaties ten gevolge van Covid-19. Daarmee staat Italië, met een bevolking van 60 miljoen inwoners, qua coronadoden op de zesde plaats in de wereld.

Toch krabbelt Italië nu stilaan recht en dat wil het ook doen via innovatieve manieren om zijn belangrijke toeristische sector zo snel mogelijk weer leven in te blazen. Een van de ideeën die Italië werkelijkheid zal maken, is een volledig ‘Covid-vrije’ trein. Dat zou een primeur zijn in Europa, en kunnen leiden tot een versnelde heropening van het land.

Lancering in april

De trein zal toeristen in eigen land naar toplocaties brengen binnen de grenzen, maar zodra het mogelijk is zal Italië via de treinen ook sneller buitenlandse reizigers kunnen toelaten. Voor de treinen vertrekken, zullen zowel de passagiers als de werknemers aan boord getest worden op het coronavirus. Daarvoor zullen passagiers zeker een uur op voorhand in het station moeten zijn.

‘We zullen de ‘Covid-vrije’ trein begin april lanceren,’ zei Gianfranco Battisti, CEO van de nationale spoorwegmaatschappij Ferrovie dello Stato Italiane. De eerste route die de treinen zullen aandoen is de connectie tussen Rome en Milaan. ‘Daarna zullen we andere routes inleggen voor het toeristische seizoen van de zomer aanbreekt. Mensen zullen iconische locaties zoals Venetië en Firenze kunnen bezoeken,’ zei Battisti.

‘Leven in Italië terug normaal binnen 7 tot 15 maanden’

Ferrovie dello Stato Italiane zal nauw samenwerken met het Rode Kruis en de Italiaanse Civiele Bescherming om de tests op de passagiers uit te voeren. Daarbij zal elke trein uitgerust zijn met drie wagons die een eigen ICU-unit hebben, compleet met respirators. Zeker 11 stations in het land zullen ook speciale testzones krijgen die bediend zullen worden door het Rode Kruis.

Als het plan slaagt, hoopt Giovanni Rezza, de directeur van preventie voor het Italiaanse ministerie voor Gezondheid, dat Italianen binnen ‘7 tot 15 maanden’ terug normaal zullen kunnen leven. De snelheid van de vaccinatie binnen het land zal daarvoor ook moeten stijgen, waarschuwt Rezza wel.

Het is niet de eerste keer dat Italië innoveert op het vlak van de heropening van zijn economie. Eerder legde Italië ook al ‘Covid-vrije’ vluchten in tussen Rome en de Amerikaanse steden Atlanta en New York. Reizigers worden getest voor ze aan boord gaan en wanneer ze in de luchthaven aankomen.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20