Google koopt softwarebedrijf Mandiant voor 5,4 miljard dollar en versterkt zo zijn digitale beveiligingscapaciteiten

Google heeft maandag de overname afgerond van Mandiant, een van de grootste spelers in de cyberbeveiligingsindustrie, voor ongeveer 5,4 miljard dollar. De zoekgigant zegt dat de toevoeging van Mandiant zijn beveiligingslijn zal versterken en zijn klanten beter zal beschermen tegen hackers.

Mandiant zal zich bij Google Cloud voegen om de clouddiensten van Google, waaronder Drive, Gmail en Docs, beter te beschermen. “We zullen het merk Mandiant behouden en Mandiants missie voortzetten om elke organisatie te beveiligen tegen cyberdreigingen”, zegt Google Cloud CEO Thomas Kurian. “De overname stelt ons in staat om een uitgebreide beveiliging te leveren voor onze diensten en klanten”. 

Mandiant blijft na de overname onder zijn eigen naam actief. “Hoewel we nu deel uitmaken van Google Cloud, gaat Mandiant niet weg”, schreef CEO Kevin Mandia maandag in een blogpost van het bedrijf. “In een gevarenlandschap waar criminelen natiestaten en malafide hackers schade toebrengen aan goede mensen, moeten we sneller reageren. Door onze expertise en intelligentie te koppelen met de schaal en hulpmiddelen van Google, kunnen we een veel groter verschil maken op vlak van preventie en het beantwoorden van cyberaanvallen.”

Met de overname hoopt Google sterker te concurreren met de clouddiensten van Amazon en Microsoft. Beide bedrijven zijn grote spelers op de beveiligingssoftwaremarkt, met hun Microsoft Azure en Amazon Web Services. Google Cloud had al enkele digitale veiligheidsproducten in zijn portfolio, maar met de overname van Mandiant positioneert het bedrijf zich voortaan op gelijke hoogte met Amazon en Microsoft. 

Solarwinds

Mandiant is bekend van het aan het licht brengen van de SolarWinds-hack uit 2020. Russische hackers installeerden toen malware in de software van het Amerikaanse bedrijf Solarwinds en kregen toegang tot gevoelige informatie over verschillende Amerikaanse overheidsinstellingen. Ook werden de fabrikanten Intel, Nvidia, Cisco en Crowdstrike getroffen door de hack.

Mandiant, dat bekendstaat om zijn informatie over digitale bedreigingen, wordt vaak gevraagd door ’s werelds grootste bedrijven om de digitale verdediging te onderzoeken en te versterken na grote datalekken.

(evb)

Meer