Jongeren willen de Nationale Veiligheidswet ontvluchten terwijl coronamaatregelen het leven van immigranten zuur maken.
De exodus uit Hongkong neemt genadeloos toe. Rond de 140.500 Hongkongers stelden zich eind juni kandidaat voor een Brits visum dat toegang tot burgerschap kan verschaffen. De voornaamste reden voor hun vertrek: China’s opgelegde Nationale Veiligheidswet, die de vrijheden in de metropool serieus uitholt. Dat bericht de Japanse krant Nikkei Asia.
De speciale administratieve regio van China begint de leegloop van zijn burgers te voelen. Eind juni woonden er nog 7,29 miljoen mensen in Hongkong. Dat zijn al 120.000 inwoners minder dan rond diezelfde periode vorig jaar. Dit komt ook neer op de grootste daling van inwoners die ooit werd opgemeten in Hongkong sinds het begin van de metingen in 1961.
Volgens de overheid is er sprake van een natuurlijke toename van de oversterfte in de regio. Maar volgens Nikkei Asia zou de leegloop eerder te maken hebben met de 110.000 mensen die Hongkong de afgelopen zes maanden al verlieten.
Jonge Hongkongers laten een vergrijsde metropool achter
Hongkongers die geboren werden voor de Britse overgave in 1997 kwalificeren voor een zogenoemd British National Overseas-paspoort (BNO). Sinds de massale prodemocratische protesten in Hongkong van 2019 is het aantal aanvragen voor een BNO dramatisch toegenomen in de stad. Vanaf 2021 bereikte de aanvragen echter 7,6 keer het aantal van de drie jaar ervoor, weet de Japanse krant.
Jongeren grijpen gretig de kans op een leven in het Verenigd Koninkrijk. Het bevolkingsaantal van Hongkong bereikte in 2019 een piekpunt. Sindsdien is het aantal bewoners onder de leeftijd van 20 jaar gezakt met 97.000. Er zouden sinds 2019 ook 235.000 Hongkongers tussen de 20 en 30 jaar zijn vertrokken. 84.000 mensen tussen de 40 en 50 jaar trokken in diezelfde periode ook weg. Naast het VK is ook Canada een populaire bestemmingen voor Hongkongse migranten.
De jonge Hongkongers laten een vergrijsde stad achter. Het aantal inwoners ouder dan 60 nam de afgelopen drie jaar toe met 187.000. Ondertussen is de werkzame beroepsbevolking gezakt met zo’n 6 procent tot ongeveer 3,7 miljoen mensen.
Nieuwe mogelijke werkkrachten geraken ook moeilijk binnen in Hongkong vanwege de draconische COVID-wetgeving. De stad keurde maar 5.701 werkvisa goed in de eerste zes maanden van dit jaar. Een daling van 70 procent in vergelijking met diezelfde periode in 2019, weet Nikkei.