De prijs van appelsiensap zou in de komende weken met meer dan 20 procent kunnen stijgen, menen experts. De wereldwijde voorraad is nu al zeer laag, maar een reeks klimaatproblemen zouden daar nog een schepje bovenop kunnen doen.
Experts maken zich vooral zorgen om potentiële slechte weersomstandigheden in Brazilië, de grootste wereldwijde producent van appelsiensap, en de Verenigde Staten (VS), dat op de tweede plaats staat.
De prijs is het voorbije jaar immers al fors gestegen, nadat vorig jaar de oogst in zowel Brazilië als Florida, de grootste producent in de VS, sterk tegenviel. Daardoor is de prijs van geconcentreerd bevroren sinaasappelsap sinds november vorig jaar met meer dan 50 procent gestegen op de termijnmarkt, van 2,53 dollar per kilo naar 3,87 dollar. Dat blijkt uit data van Tradingeconomics.
Door de slechte oogsten bevindt de wereldwijde voorraad zich nu op een laagtepunt. Vorig jaar was er wereldwijd nog zo’n 524.324 ton op voorraad, terwijl dat nu slechts 289.346 ton is, een daling van meer dan 40 procent.
Orkaanseizoen
De angst bestaat nu dat het huidige orkaanseizoen de industrie in Florida verder zal verstoren, terwijl er in Brazilië het risico bestaat dat de volgende oogst door droogtes zal worden geruïneerd. Hoewel het orkaanseizoen tot nu toe zeer rustig is gebleken, zou het best kunnen dat het alsnog roet in het eten gooit.
Brazilië zou een groter probleem kunnen zijn. Daar bestaat de kans dat er voor het derde jaar op rij droogtes zullen ontstaan door het La Niña-fenomeen, vertelt Jim Roemer, een Amerikaanse meteoroloog, aan Barron’s. Tijdens La Niña-jaren is de kans groot dat de citrusindustrie in Brazilië zal worden getroffen.
Weldra hoogste prijs ooit?
Shawn Hackett, voorzitter van investeringsfirma Hackett Financial Advisors, vertelt aan Barron’s dat, indien een orkaan de citrusproductie van Florida zou verstoren, er “waarschijnlijk een flinke paniek in de markt zou ontstaan”.
De prijs van sinaasappelsap zou dan “recordhoogtes” kunnen bereiken van 4,84 dollar per kilo, een stijging van bijna 100 procent tegenover de prijs in november 2021 en hoger dan de hoogste prijs aller tijden in oktober 2016.
(fjc)