“Belangrijkste bedrijf voor de wereldeconomie” zit verscholen in dit mandje Aziatische techaandelen

Internationale vermogensbeheerder MainFirst focust met zijn ‘Megatrends Asia’-fonds op innovatieve techbedrijven afkomstig uit Azië. Aandelenmarkten zitten echter in zwaar weer. Hoe vergaat het Aziatische techbedrijven in bearish cycli? En wat, gezien MainFirsts blootstelling aan twee Chinese firma’s, met de kwalijke rol die China speelt op het wereldtoneel? We vroegen het aan portfoliomanager Frank Schwarz, die langs zijn neus weg ook vermeldde met het fonds blootgesteld te zijn aan “het belangrijkste bedrijf ter wereld”.

“De meest veelbelovende industrieën voor de toekomst verplaatsen zich naar Azië”, valt Schwarz met de deur in huis. “Chips, elektrische wagens, zonne-energie… alle belangrijkste fabrieken hiervoor bevinden zich op het Aziatische continent.” Allemaal goed en wel, maar dat belang wordt niet weerspiegeld in de aandelenkoersen momenteel. De koerstabellen wereldwijd kleuren bloedrood.

“De underperformance van techaandelen wereldwijd houdt vooral verband met de stijging van de rentevoeten”, zegt Schwarz. “Wij doen echter geen voorspellingen of de markt in de tweede helft van het jaar of volgend jaar, weer aantrekt. Dat is niet ons werk. Wat wij doen is de zakelijke ontwikkeling volgen van de bedrijven waarin wij beleggen. En in het eerste kwartaal, waarvan wij alle cijfers al hebben, is de omzet van ‘onze’ Aziatische bedrijven met 40 procent gestegen. Het was dus een zeer succesvol kwartaal, ondanks de lockdowns in China en ondanks alle verstoringen in de toeleveringsketens.”

“Als we deze plus 40 procent vergelijken met de regio-index MSCI Asia exclusief Japan, viel er bij de inkomsten slechts een groei van 3 procent te noteren. Onze bedrijven groeien meer dan tien keer sneller. Ook bij de Japanse index, bijvoorbeeld, ging de groei er met ‘maar’ 9 procent op vooruit. Onze bedrijven doen het dus geweldig. Wij moeten alleen wat wachten tot het klimaat zich stabiliseert.”

In het aandelenmandje zitten twee Chinese lithiumbedrijven, Ganfeng en Amperex. Is dit geen politiek gevoelig moment om blootgesteld te zijn aan China? Wat met de impliciete steun van China voor Ruslands oorlog in Oekraïne, en de verwevenheid van de Chinese Communistische Partij (CCP) met grote bedrijven ginds?

“Als u kijkt naar de aandeelhoudersstructuur van die twee bedrijven die u noemde, is de regering er helemaal niet bij betrokken. Het is allemaal particulier geld – vooral uit China, maar niet uitsluitend. De grootste aandeelhouder is voor beide bedrijven een investeringsfonds. En voor ons ligt het niet voor de hand dat de CCP invloed heeft op dat fonds. De op één na grootste positie in CATL (Contemporary Amperex Technology Ltd., red.) is van de oprichter. Het is heel moeilijk om meer informatie te krijgen.

Hoe dan ook, is er geen directe invloed op het bedrijf, maar ja, er zal wel een indirecte invloed zijn. Al is die situatie bijvoorbeeld vergelijkbaar met het Franse TotalEnergies, de oliemaatschappij. Als Total toegang wil hebben tot nieuwe olievelden, dan steunt de Franse regering die projecten ook. En zo is het ook nu met de Chinese bedrijven; als zij toegang willen hebben tot lithiummijnen in Zuid-Amerika of Afrika, dan helpt de Chinese regering wel.

Wat politiek in het algemeen betreft: wij maken ons daar niet zo druk over. Er kan altijd over alles gediscussieerd worden. Zo steunt 80% van de wereldbevolking de tegen Rusland ingestelde sancties niet, maar wij, die in West-Europa zitten, hebben daar misschien een heel andere mening over. Op lange termijn moet u echter sowieso in Azië investeren als u succesvolle investeringen wil doen.”

Het geopolitieke schaakspel valt natuurlijk niet te verwaarlozen. Zo zou, in het licht van het Oekraïneconflict, China alsmaar meer de annexatie van Taiwan kunnen overwegen. Ook aan Taiwan bent u blootgesteld.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) is één van onze bedrijven, ja. TSMC produceert ongeveer 80 procent van alle leading-edge halfgeleiders, chips die nodig zijn voor de iPhone of andere smartphones, voor datacenters, voor servers, voor PC’s. Afnemers zijn gigabedrijven als Apple, Nvidia, Qualcomm, Broadcom, etc. Zeker 20 procent komt van Samsung (een ander aandeel in het fonds, red.), als wij de chips van Samsung die zij in hun eigen smartphones gebruiken, buiten beschouwing laten.

Maar de kwaliteit van de chips van TSMC is veel beter in vergelijking met die van Samsung. En daarom verschuift het marktaandeel verder in de richting van TSMC. En dus zou ik zeggen dat het nu het belangrijkste bedrijf in Azië is. Het verschil zal over vijf of tien jaar nog groter zijn. Ik zou zeggen dat het het belangrijkste bedrijf is voor de wereldeconomie. Er komt geen nieuw product van Apple of Nvidia op de markt zonder TSMC. Er wordt geen nieuw datacenter opgestart (of goed gerund) zonder TSMC. Zo goed als alle servers wereldwijd hangen af van TSMC-chips.

Stel dat een oorlog uitbreekt tussen China en Taiwan, en er komen productievertragingen van één of twee jaar, dan gaan wij terug naar het Stenen Tijdperk. Ja, het zou een complete ramp zijn.”

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.