Israël zou tegen 2023 een nieuw lasersysteem hebben tegen raketten. Het prijskaartje? Minder dan een hamburger bij McDonald’s.
De joodse staat moet zich al decennialang weren tegen de dreiging van raketten vanuit verschillende gebieden rond het land. Voor die reden nam Israël in 2011 de ‘Iron Dome’ in gebruik. Dat is een raketafweersysteem dat meer dan 90 procent van de Palestijnse raketten die afgevuurd worden richting Israël kon onderscheppen.
Sinds Israël steeds meer oorlogsdreiging vanuit Iran waarneemt, is de staat op zoek naar nieuwe manieren om het land beter en goedkoper te verdedigen. Israël kondigde deze week aan dat het nu beschikt over een werkend prototype van een lasersysteem om raketten te onderscheppen. Het instrument krijgt als bijnaam de ‘Iron Beam’.
Via krachtige lasers zou de ‘Iron Beam’ mortieren, raketten, antitankraketten en drones kunnen neerhalen voor zo’n twee dollar per schot, weet Reuters.
Vijanden bankroet maken
Woensdag noemde Israëlisch premier Naftali Bennett de ‘Iron Beam’ een serieuze game changer. “Niet alleen omdat we het vijandelijke leger aanvallen, maar ook omdat we het bankroet maken”, verklaarde Bennett in verwijzing naar de lage operationele kosten van het afweersysteem.
“Laten we eens rekenen”, schrijft Bennett op Twitter. “Als het afvuren van een raket op Israël terroristen 20.000 dollar kost, kost het onderscheppen van die raket Israël 100.000 dollar.” Na de adoptie van de ‘Iron Beam’ zouden vijanden van Israël duizenden dollars investeren in een raket die vervolgens voor 2 dollar aan elektriciteitskosten uit de lucht kan geknald worden, verduidelijkt de premier.
De gemiddelde kost voor de onderschepping van een raket die uit Palestina of Libanon werd afgevuurd zou rond de 50.000 dollar liggen. Palestijnse en Libanese strijdkrachten hebben al duizenden raketten en mortieren op Israël afgevuurd, wat het land tientallen miljoenen dollars zou gekost hebben.
Star Wars geen sciencefiction meer
De ‘Iron Beam’ zou klaar zijn voor gebruik in 2023, geeft Bennett aan. Ook het Amerikaanse leger experimenteert al jarenlang met het gebruik van dergelijke wapens die miljoenen keren sterker zouden zijn dan huidige lasers. Via die stralen zou het leger kogelachtige lichtimpulsen kunnen afvuren om drones, kruisraketten en mortieren in de lucht te verdampen.
“Er is veelbelovend laserwerk aan de gang. Dit is geen ‘Star Wars’-sciencefiction meer”, zegt onderzoeker Thomas Karako tegen The New York Times over Israëls laser.
(am)