Duitsland wil raketschild zoals Israëlische ‘Iron Dome’

Sinds de Russische inval in Oekraïne heeft de Duitse regering een historische ommezwaai gemaakt op defensiegebied: terwijl het land traditioneel terughoudend was om het budget voor zijn strijdkrachten te verhogen, heeft het nu 100 miljard euro vrijgemaakt om ze te moderniseren. Onder de grote uitgaven die Berlijn overweegt: een modern raketafweersysteem.

De Russische raketten die neerkwamen op Oekraïense steden hebben hun sporen achtergelaten in de gedachten over de hele wereld, en in Duitsland roepen ze waarschijnlijk nog steeds herinneringen op aan andere bomaanslagen. Dit kan de Duitse regering hebben overtuigd van het nut van een raketafweersysteem, weet de krant Bild.

Het besluit is nog niet formeel genomen, maar de sociaaldemocratische partij van bondskanselier Olaf Scholz, de belangrijkste coalitiepartij van de Duitse regering, is er voorstander van, zegt het meest gelezen dagblad van Duitsland, zoals ook gemeld door BFM Business.

Een schild van twee miljard euro

“We moeten ons beter beschermen tegen de Russische dreiging. Daarvoor hebben we zo snel mogelijk een raketafweerschild voor heel Duitsland nodig”, betoogde Andreas Schwarz, de Bondsdagrapporteur voor de defensiebegroting.

“Het Israëlische Arrow 3-systeem is een goede oplossing. Dit raketafweerschild, beter bekend als de Israëlische ‘Iron Dome‘, zou niet minder dan twee miljard euro kosten en zou vanaf 2025 operationeel kunnen zijn vanuit drie locaties in Duitsland, terwijl het ook dekking zou kunnen bieden aan landen verder naar het oosten, namelijk Polen en de Baltische staten, alsook Roemenië.”

Het is niet meteen duidelijk of samenwerking of financiële steun met deze landen wordt overwogen.

“Een sleutelrol voor de veiligheid van Europa”

“We kunnen de Iron Dome over onze buurlanden uitstrekken. Dit zou een sleutelrol spelen voor de veiligheid van Europa”, aldus Schwarz. Het Israëlische systeem is in hoofdzaak ontworpen om Katjoesja- en Grad-raketten neer te schieten die door Hezbollah worden gelanceerd,vooral op de noordelijke steden van het land.

Volgens de laatste beschikbare cijfers is bekend dat de Iron Dome op 10 en 11 mei 2021 200 van de 480 vanuit Gaza op Israël afgevuurde raketten heeft onderschept, wetende dat de Iron Dome is ontworpen om alleen raketten te raken die op bevolkte gebieden zijn gericht.

(am/evb)

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20