Scholz ziet lidmaatschap van Finland bij NAVO wel zitten

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft zijn belangstelling geuit voor de toetreding van Finland tot de NAVO. “Ze zijn altijd welkom.”

De Scandinavische landen Zweden en Finland zien meer en meer bereidheid bij hun bevolking voor toetreding tot de NAVO. De twee landen zijn de enige Noord-Europese landen die niet tot het bondsgenootschap behoren. De kwestie is steeds dringender geworden, sinds de oorlogsverklaring van Rusland aan Oekraïne.

“Mogelijk dat Finland wil aansluiten”

Woensdag hielden Scholz en de Finse premier Sanna Marin een gezamenlijke persconferentie in Berlijn. Daarin werd de kanselier gevraagd of Duitsland een NAVO-lidmaatschap van Finland zou steunen. “De wensen die Finland ons voorlegt en de bondgenootschappen waarbij wij betrokken zijn, zijn altijd zeer welkom”, was het antwoord.

De Finse premier zelf lijkt ook steeds meer open te staan voor het lidmaatschap. “Het is mogelijk dat Finland zich bij de NAVO wil aansluiten”, zei ze.

Finland en Zweden hebben ondanks dat ze geen NAVO-leden zijn, wel militaire samenwerking met de NAVO. Beide landen willen volgens de Zweedse krant Aftonbladet ook een nauwere militaire samenwerking invoeren.

“We zullen in de pas lopen met Finland”, zo citeerde Aftonbladet een Zweedse regeringsbron. “Beide regeringen zien de noodzaak van intensievere contacten en de noodzaak om de contacten te structureren naast de reeds bestaande oorlogsplanning. Dit is iets waar beide landen veel belang bij hebben”, aldus de bron.

Humanitaire, financiële en militaire hulp

Tijdens de persconferentie zei Scholz nog dat westerse landen de komende dagen meer humanitaire, financiële en militaire hulp zullen bieden aan Oekraïne. “We proberen de onderhandelingspositie van Oekraïne in de besprekingen met Rusland te versterken.”

“Uiteindelijk moeten de Oekraïners zelf beslissen of ze de resultaten van deze besprekingen aanvaarden of niet. Het is niet aan ons om te beslissen”, benadrukte hij.

Volgens de VN zijn er sinds het begin van de oorlog al minstens 726 burgers gedood en 1.174 gewond geraakt. De Russische agressie heeft in enkele weken voor een massale vluchtelingenstroom van 3 miljoen mensen gezorgd.

Radio Highlights
Meer
Luister live
Markten
My following
Markten
BEL20