“Mijn president sprak met Scholz aan de telefoon. Alsof je tegen een muur praat”

Dag 16 van de oorlog. Een oorlog waarin een dictator in Moskou een buurland terug de middeleeuwen in bombardeert. Een foto die Poetins gruwel best illustreert is onderstaande prent van de Oekraïense fotograaf Evgeni Maloletka. Een onverdraaglijk beeld dat niet zou mogen bestaan in het Europa van 2022.

In het totaal verwoeste Marioepol wordt een zwangere vrouw uit een gebombardeerde kinderkliniek op een draagberrie geëvacueerd.

Oorlogsfoto’s gaan altijd verder dan wat we zien, ze hebben iets blijvends, vatten de essentiële elementen en de brutaliteit van een conflict samen en roepen diepe emoties op. Ze creëren de illusie dat we ter plaatse zijn. Maar dat zijn we niet.

(AP Photo/Evgeniy Maloletka)

We zitten veraf en financieren deze gruwel vanuit onze met Russisch gas verwarmde huiskamers. De Europese Commissie zegt dat een Russisch olie/gas-embargo “geen zin heeft”,  

Het besluit van de Duitse regering om de grootste gasafnemer en de op twee na grootste olieafnemer van Rusland te blijven, is “een mes in de rug van Oekraïne, zegt de ambassadeur van dat land in Duitsland.

Voor hem is de Duitse Bondskanselier Scholz, ondanks zijn historische ommekeer in het militaire beleid, allesbehalve een held en iemand die geen vastberadenheid aan de dag legt in de strijd voor de vrijheid: 

“Mijn president sprak met Scholz aan de telefoon. Alsof je tegen een muur praat.” 

Meer