De Chinese megasteden Beijing en Shanghai zijn het afgelopen weekend begonnen met het versoepelen van de coronamaatregelen. In het hele land daalde het aantal nieuwe besmettingen tot 20 per dag, tegen 54 een dag eerder. De hoofdstad Beijing meldde zondag acht nieuwe besmettingen, terwijl Shanghai er zes registreerde.
De versoepelingen in China komen er ongeveer twee maanden nadat Shanghai zijn inwoners had bevolen om in hun appartementen te blijven. In de strijd tegen het virus legden de autoriteiten van de stad strenge beperkingen op aan haar inwoners. Miljoenen Chinezen belandden in strikte quarantaine, wat tot wanhopige situaties leidde.
“Elke compound, elke poort, elke deur moet strikt worden beheerd”, aldus Qi Keping, directeur van Shanghai’s commerciële district Yangpu. De autoriteiten van de stad hadden daarnaast de ingangen van sommige huizenblokken afgesloten en hele straten afgezet met twee meter hoge groene hekken. Dagelijks werden er COVID-tests uitgevoerd en positieve gevallen werden overgebracht naar speciale quarantainevoorzieningen, soms buiten de stad.
De stad Beijing was ongeveer een maand geleden begonnen met het verscherpen van de controles op het virus, maar sloot “slechts” enkele wijken af.
Versoepelingen
Op zondag kondigden de autoriteiten van Shanghai de eerste versoepelingen aan. Zo kunnen bedrijven vanaf woensdag hun werkzaamheden verder zetten zonder eerst toestemming aan de overheid te moeten vragen, en in Beijing kunnen vanaf maandag de grote winkelcentra weer open gaan.
In de belangrijke zakencentra van beide steden wordt ook het openbaar vervoer hervat, terwijl sportscholen en musea op halve kracht heropenen. Restaurants mogen echter nog steeds alleen bestelling bezorgen of laten afhalen.
“Lokale kranten maken zich desondanks zorgen over de littekens die de maatregelen tegen de pandemie en de groeivertraging als gevolg hiervan achterlaten op de samenleving”, aldus analisten van Goldman Sachs in een rapport.
De inwoners van Shanghai zijn nu in theorie in staat om zich vrij te bewegen binnen en buiten de stad. In de praktijk worden er nog steeds beslissingen genomen door wijkcomités, wat leidt tot een onduidelijke verzameling van regels. Sommige inwoners mogen naar buiten, maar enkel voor een paar uur op specifieke dagen van de week met een speciaal pasje. Op andere plekken is het nog steeds helemaal verboden om naar buiten te gaan.
Industrie start op
Het blijft vooralsnog onduidelijk hoe snel de meeste bedrijven hun normale productie zullen kunnen hervatten, aangezien de uitvoering van de coronamaatregelen op buurtniveau kan verschillen.
Tesla heeft onderwijl de wekelijkse productie van zijn fabriek in Shanghai hersteld tot bijna 70 procent van het normale niveau. De automaker zal naar verwachting deze week de productie nog verder verhogen.
Eind maart werd de fabriek van de autofabrikant in Shanghai voor drie weken gesloten, wat een grote tegenslag was voor de productie. De fabriek kan op volle capaciteit normaal gezien zo’n 2.100 auto’s per dag produceren.
Vorige maand was er ook het nieuws dat Tesla in Shanghai een “gesloten lussysteem” had gecreëerd, waarbij werknemers gedwongen werden om op de vloeren van de fabriek te slapen in een slaapzak, terwijl ze zes dagen per week, twaalf uur per dag werken.
Voordat werknemers de fabriek mogen betreden, moeten ze zich ook eerst tussen de 48 uur en 72 uur laten isoleren, aldus Bloomberg. De isolatie vindt plaats in leegstaande fabrieken en een oud militair kamp. Pas na hun isolatie mogen zich ze voegen bij hun collega’s in de gesloten “bubbel” van de fabriek.
NFT’s als protest
De gebeurtenissen lokten een toenemend protest uit op sociale media, ondanks de heersende Chinese censuur. Om aan die censuur te ontsnappen wendden veel inwoners van de stad zich tot NFT-marktplaatsen, waar ze video’s en foto’s van de lockdown in Shanghai aanboden. Verhalen werden er gedeeld over de ontberingen, zoals patiënten die geen medische behandeling konden krijgen, of het gebrek aan voedsel. Een belangrijke marktplaats hiervoor was OpenSea.
(lb)