Tesla isoleert duizenden Chinese werknemers in oud militair kamp en leegstaande fabriek

Tesla houdt naar verluidt duizenden Chinese werknemers in isolatie in een oud militair kamp en meerdere leegstaande fabrieken. Dit doet de autofabrikant om ervoor te zorgen dat ze niet besmet raken met Covid-19, volgens een onderzoek van Bloomberg

De elektrische autofabrikant Tesla lijkt steeds wanhopiger te worden om zijn productie weer op gang te krijgen, temidden van China’s pogingen om alle nieuwe Covid-gevallen te onderdrukken. Eind maart werd de fabriek van de autofabrikant in Shanghai voor drie weken gesloten, wat een grote tegenslag was voor de productie, die nog steeds niet op het oude niveau terug is. De fabriek kan op volle capaciteit normaalgesproken zo’n 2.100 auto’s per dag produceren.

Het werken binnen de grenzen van de lockdowns in China vraagt een grote investering van de werknemers van de fabriek. Vorige maand dook het nieuws op dat de fabriek in Shanghai een “gesloten lussysteem” had gecreëerd, waarbij werknemers gedwongen werden om op de vloeren van de fabriek te slapen in een slaapzak, terwijl ze zes dagen per week, twaalf uur per dag werken. De ruimtebeperking in de fabriek zorgt er daarnaast voor dat werknemers in tegengestelde dag- en nachtdiensten slaapzakken moeten delen, aldus anonieme bronnen tegen Bloomberg.

Oud militair kamp

Voordat werknemers de fabriek mogen betreden, moeten ze zich eerst tussen de 48 uur en 72 uur laten isoleren, aldus Bloomberg. De isolatie vindt plaats in leegstaande fabrieken en een oud militair kamp. Pas na hun isolatie mogen zich ze voegen bij hun collega’s in de gesloten “bubbel” van de fabriek in Shanghai.

Gesloten bubbels zijn door Chinese ambtenaren gepromoot als een manier waarop de industrie weer op gang kan komen. Maar de tol voor het personeel is aanzienlijk, met werknemers die voortdurend worden getest op Covid en gescheiden leven van hun families, afgesloten van de Chinese samenleving.

Het is niet ongewoon voor Chinese productiebedrijven om ter plaatse accommodaties voor werknemers te hebben. In 2013 meldde Insider dat Chinese fabrieksarbeiders die Apple iPhones in elkaar zetten, in slaapzalen van de fabriek wonen. De arbeiders zouden gedwongen worden om 12 uur per dag te werken, meestal staand, om de goedkope iPhones SE’s van Apple in elkaar te zetten.

Volgens Insider zouden de werknemers van de fabriek per uur 90 behuizingen van de smartphone in elkaar moeten zetten. Als ze achterop raken, moeten ze het verschil goedmaken met onbetaalde overuren.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20