Ook Tesla twijfelt over het opstarten van een autoproductie in India

De plannen van autofabrikant Tesla om in India elektrische auto’s te verkopen, zijn voorlopig opgeschort. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters bevestigd. De beslissing zou het gevolg zijn van vastgelopen onderhandelingen met de Indiase overheid over kortingen op de invoerbelastingen.

Tesla zou de zoektocht naar een locatie voor een showroom hebben gestaakt en zou aan zijn Indiase team nieuwe functies hebben toegewezen.

Deadline

Tesla voert al meer dan een jaar gesprekken met vertegenwoordigers van de Indiase regering om in het Aziatische land auto’s te kunnen verkopen. In eerste instantie dacht Tesla eraan om daarbij afgewerkte wagens vanuit zijn fabrieken in de Verenigde Staten en China in India in te voeren.

De Indiase regering drong er echter op aan dat Tesla ook in haar land een fabriek zou opstarten. Een mogelijke reductie op de invoertaks op wagens van buitenlandse fabrikanten, die in India tot 100 procent kan oplopen, zou aan die keuze worden gekoppeld.

“Tesla had begin februari – wanneer India zijn begroting onthult en belastingwijzigingen aankondigt – voor zichzelf als deadline gesteld om uit te maken of zijn lobbywerk resultaten had opgeleverd”, zeggen de bronnen. “Toen de regering van de Indiase premier Narendra Modi echter geen concessie aanbood, zette Tesla de plannen voor een lokale activiteit in de koelkast.”

De Amerikaanse constructeur zou maandenlang op zoek geweest naar geschikte sites om in de belangrijkste Indiase steden New Delhi, Mumbai en Bangalore showrooms op te zetten, maar ook die plannen zouden inmiddels weer zijn opgeborgen.

De leden van het kleine team dat Tesla in India had uitgebouwd om de lancering van zijn activiteiten op de lokale markt voor te bereiden, zouden bovendien sindsdien verantwoordelijkheden voor andere markten toegewezen hebben gekregen.

Made in India

In januari had Elon Musk, topman van Tesla, gezegd nog steeds met de Indiase overheid over een lokale productie onderhandelingen te voeren. “De sterke vraag naar de auto’s van Tesla op andere markten en de impasse rond de Indiase invoerbelastingen hebben echter tot een verschuiving in de strategie geleid”, beklemtonen de bronnen.

De Indiase premier Modi heeft geprobeerd fabrikanten met een campagne Made in India naar zijn land te lokken. Maar Nitin Gadkari, de Indiase minister van Transport, liet recent nog duidelijk verstaan het geen goed idee te vinden dat Tesla mogelijk wagens vanuit China in zijn land zou invoeren.

De Duitse constructeur Mercedes-Benz kondigde begin dit jaar wel aan een van zijn elektrische modellen in India te zullen assembleren. Ford daarentegen heeft recent zijn plannen voor een Indiase productie van elektrische wagens opgegeven.

India heeft een kleine, maar groeiende markt voor elektrische wagens. Momenteel wordt die categorie er gedomineerd door de binnenlandse autobouwer Tata Motors.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20