Mag een winkel cash geld weigeren?

We betalen almaar vaker met onze smartphone of betaalkaart. Vanaf 1 juli wordt elke winkel zelfs verplicht om minstens één elektronische betaaloptie aan te bieden. Maar was als je enkel met cash wenst te betalen? Mag een winkel dat weigeren?

Handelszaken in ons land moeten vanaf 1 juli minstens één elektronische betaaloptie aanbieden. Daarmee zetten we opnieuw een stap dichter richting een cashloze maatschappij. Volgens de zelfstandigenorganisatie Unizo werkt tussen 6 en 10 procent van de ondernemingen vandaag al volledig cashloos. Vraag is of ze wel cash mogen weigeren.

Wanneer mag een handelaar cash weigeren?

Cash, bankbiljetten en munten zijn een wettig betaalmiddel in ons land. Dat betekent dus dat winkels niet zomaar een betaling met contant geld mogen weigeren. Er gelden wel enkele uitzonderingen op die regel. Een handelaar kan het gebruik van cash weigeren wanneer bijvoorbeeld het eurobiljet niet in verhouding is tot het aankoopbedrag. Denk bijvoorbeeld aan iemand die een krant wil kopen met een biljet van 200 euro.

Een handelaar mag eveneens cash weigeren als hij een ernstige redenen heeft om te vermoeden dat het bankbiljet vals is. Ook wanneer de verkoper afficheert enkel elektronische betalingen te aanvaarden, mag hij in principe cash geld weigeren. Als klant ben je weliswaar vrij om hier niet op in te gaan.

Pierre-Yves Dermagne (PS), minister van Werk en Economie, wou onlangs de regels voor betalingen met cash verstrengen. Hij had een voorstel klaar om handelaars een boete te geven als ze cash betalingen weigeren. Dat wetstvoorstel is begin deze maand gestrand in de schoot van de regering. Volgens de minister levert de huidige situatie “minder problemen op het terrein op” dan gedacht. Bovendien is er een aanbeveling van de Europese Commissie om cash betalingen te aanvaarden, waar de regering naar doorverwijst, klonk het.

Hoe dan ook geldt er een wettelijke beperking in ons land voor betalingen met contanten. Zo mag je in België maximaal 3.000 euro in cash betalen. Voor alle grotere bedragen moet je een beroep doen op een elektronische betaaloptie. De overheid wil met die beperking fraude tegengaan en het gebruik van zwart geld ontmoedigen.

En hoe zit het in bij onze buurlanden?

Ondanks de aanbeveling van de Europese Commissie zien we dat elk land zijn eigen regels hanteert. In Nederland legt de wet de handelaars geen verplichtingen op om bepaalde betaalmiddelen te aanvaarden. Dat betekent dus dat ze zowel cash als elektronische betalingen mogen weigeren. Winkels bij onze noorderburen geven doorgaans wel aan welke betaalopties ze niet aanvaarden, bijvoorbeeld via raamstickers of kassastickers. In Nederland geldt er momenteel geen limiet op betalingen met cash. De vorige Nederlandse regering wou, naar het voorbeeld van ons land, een plafond van 3.000 euro introduceren. Het is niet duidelijk of de huidige regering dit ook wil.

In Frankrijk mag een handelaar in principe geen cash geld weigeren. Hij riskeert zelfs een boete van 150 euro als hij dat wel doet. Net zoals in ons land gelden er wel enkele uitzonderingen. Winkels mogen bijvoorbeeld buitenlandse valuta weigeren. Ook wanneer de klant meer dan 50 munten of biljetten gebruikt, mag de handelaar de betaling weigeren. Bij onze zuiderburen gelden geen beperkingen op contante betalingen tussen particulieren. Boven 1.500 euro is wel een schriftelijk document vereist om de betalingen te bewijzen.

Duitsland verplicht handelaars om betalingen met cash te aanvaarden. Maar ook in dit buurland gelden er uitzonderingen. Net zoals in Frankrijk mogen consumenten niet meer dan 50 munten of biljetten gebruiken om te betalen. Een handelaar kan ook cash weigeren als hij dat duidelijk weergeeft. De klant moet dus voor de aankoop worden geïnformeerd over de betalingsvoorwaarden. Hij hoeft dit wel niet te aanvaarden. In principe moeten de handelaar en de klant een overeenkomst bereiken over welk betaalmiddel ze wensen te gebruiken.

In Duitsland geldt er overigens geen limiet voor betalingen met cash. Wie echter bedragen van meer dan 10.000 euro contant wil betalen, is verplicht zijn identiteitsbewijs te tonen. De handelaar moet dan de volgende informatie verzamelen: voor- en achternaam, geboorteplaats, geboortedatum, nationaliteit en woonadres.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.