Vijf mobiele operatoren hebben hun kandidatuur ingediend voor de veiling van het toekomstig radiospectrum voor supersnel 5G-internet. Het BIPT heeft hun kandidatuur ontvankelijk verklaard, meldde de toezichthouder dinsdagavond in een persbericht.
Wat? De veiling zal de frequenties toewijzen voor het nieuwe 5G en voor het bestaande radiospectrum voor 2G, 3G en 4G. Het supersnelle 5G voorziet internet dat tot dertig keer sneller is dan de huidige maxima. Het is ook een stuk betrouwbaarder. Dat is belangrijk voor grote bedrijven die veel data over het net sturen. Ook voor wie in de cloud werkt, kan 5G belangrijk zijn.
Wie? Het BIPT maakt geen namen bekend, maar de huidige mobiele operatoren Telenet, Proximus en Orange doen zeker mee. Daarnaast heeft ook Citymesh, onderdeel van de Limburgse IT-groep Cegeka, zijn kandidatuur ingediend. Wellicht vooral voor zakelijke toepassingen, maar mogelijk ook voor de gewone consument. De vijfde kandidaat zou verrassend het Luikse NRB zijn, de IT-dochter van verzekeraar Ethias en concurrent van Cegeka, zo bericht Le Soir.
Hoe belangrijk? De toewijzingen zullen “het mobiele telecomlandschap in ons land mee bepalen voor de komende 20 jaar”, zegt het BIPT. Mochten er vier of vijf spelers komen in plaats van drie, dan is er meer kans op een concurrentiestrijd die de prijzen naar omlaag duwt, met name op de zakelijke markt.
Wanneer? De veiling is voorzien voor juni 2022.
Wat met de opbrengst? De veiling van de frequenties kan de overheid volgens schattingen zowat 800 miljoen euro opbrengen. De vraag is evenwel welke overheid. De federale regering en de gewestregeringen bereikten geen akkoord over de verdeelsleutel en beslisten dan maar om de opbrengst op een geblokkeerde rekening te plaatsen.
(jvdh)