Veilinghuizen Sotheby’s, Christie’s en Bonhams schrappen hun traditionele veilingen van Russische kunst in juni. De annulering van de veiling komt als reactie op de oorlog in Oekraïne. Sinds de invasie is de handel in Russische kunst in een taboesfeer terechtgekomen.
Twee keer per jaar, in juni en november, vindt in Londen de Russian art week plaats. Tijdens die week presenteren de grootste Londense veilinghuizen een uitgebreid aanbod aan Russische kunst, maar dit jaar zal de Russian art week niet doorgaan.
“Sotheby’s zal geen Russische kunst veilen in juni”, laat het veilinghuis weten aan The Art Newspaper. “Ons hart en onze gedachten zijn bij alle slachtoffers van de crisis in Oekraïne en we bieden iedereen die beïnvloed wordt door de tragische gebeurtenissen in de regio steun aan door middel van fundraising.” Kort na de aankondiging van Sotheby’s, liet Christie’s ook weten dat ze “besloten hebben alle Russische verkopen in juni te annuleren.”
Hoewel de Russische kunstweek beide veilinghuizen een omzet van 37,7 miljoen pond (44,98 miljoen euro) opleverde in 2021, vormt dat bedrag nog niet 1 procent van de totale jaaromzet van Sotheby’s en Christie’s tezamen, zegt Sebastian Duthy van Art Market Research aan persagentschap Reuters.
Taboesfeer rond Russische kunst
Voor de veilinghuizen is het annuleren van de kunstweek geen groot offer, maar verzamelaars en liefhebbers van Russische kunst zien hun passie wel in de taboesfeer terechtkomen. De internationale sancties van het VK, de EU en de VS nemen een reeks hooggeplaatste oligarchen in het vizier. Veel van die oligarchen zijn ook actief in de kunstmarkt. Notoir zakenman Roman Abramovitsj richtte in Moskou met zijn ex-partner het Garage Museum of Contemporary Art op. Petr Aven, tot zeer recent het hoofd van Alfa-Bank, Ruslands grootste commerciële bank, is ook een fervent verzamelaar van de Russische avant-garde.
Bij verzamelaars zit de schrik er dik in dat ze – onbewust – zaken zullen voeren met Russen uit de sanctielijst. Kunsthandelaars en -advocaten raden hun cliënten dan ook af om zaken te doen met mogelijke Russische verkopers. “Op dit moment wil je niet betrapt worden terwijl je iets koopt van een Rus”, zegt Barbara Guggenheim, van het kunstconsultancybureau Guggenheim, Asher Associates, aan Reuters.
Phillips
Het Britse veilinghuis Phillips is de laatste weken onder vuur gekomen, omdat het in handen is van de Russische Mercury Group. Nochtans zegt het veilinghuis dat ze 5,8 miljoen pond (6,91 miljoen euro) van zijn inkomsten uit commissies aan het Oekraïense Rode Kruis doneerde in maart, en heeft het openlijk zijn steun geuit voor Oekraïne.
Toch riep Matthew Girling, voormalig CEO van Bonhams, op om Phillips te boycotten. “Uiteindelijk gaat het gewoon maar om woorden. Er is meer assertieve actie nodig om wat er nu in Oekraïne gebeurt te proberen stoppen”, zei Girling aan The Art Newspaper. “Enkel een boycot van verkopen bij Phillips zullen voldoende aandacht lokken van de wereld en de eigenaars van Mercury. Zo zullen ze hopelijk Poetin proberen te beïnvloeden om zijn huidige keuzes te veranderen.”
(ns)