Historicus Niall Ferguson hekelt westers gebrek aan diplomatieke oplossing: “Op het einde zullen we zeggen dat de sancties wel schade hebben aangericht, maar dat maakt Poetin niets uit”

Oekraïne is gedoemd om volledig door Rusland bezet te worden zolang het Westen weigert om steviger in het conflict in te grijpen. Dat zegt historicus Niall Ferguson aan CNBC. Volgens Ferguson maken de Verenigde Staten een grove fout door te verwachten dat de sancties Poetin tot inkeer zullen brengen.

“Wat mij grote zorgen maakt is dat het Oekraïense verzet het niet langer meer zal kunnen volhouden”, zegt Ferguson in een interview aan CNBC. “De media lijken een algemene veronderstelling te steunen dat de opmars van het Russische leger tot stilstand is gekomen en dat de Oekraïners zich kunnen verweren, maar dat klopt niet. Als je de bewegingen van het Russische leger bekijkt, zie je dat de eenheden langzaamaan Oekraïense grond veroveren, ook al moeten ze grotere verliezen incasseren dan verwacht.”

Volgens Ferguson blijven de Verenigde Staten in het idee geloven dat het conflict zal blijven aanslepen, en dat ze “achterover kunnen zitten en kijken hoe de economische sancties hun werk doen”. De Britse historicus noemt die strategie een “grove fout”. “Wat ik vrees is dat we voor dagenlange vernietigingen van grote Oekraïense steden komen te staan, met het risico dat het Russische leger verder zal oprukken en zo het dappere Oekraïense verzet zal breken.”

Blind staren op sancties

De Brit zegt dat het enorm belangrijk is om het conflict niet verder te doen escaleren. Daarom zou het absoluut geen goed idee zijn om in Oekraïne “boots on the ground” te zetten. “Het is van cruciaal belang dat dit niet ontaardt in een regelrechte oorlog tussen Rusland en de NAVO. Zeker aangezien Vladimir Poetin al gedreigd heeft met het gebruik van kernwapens.”

Volgens Ferguson staart het Westen zich blind op de impact van de economische sancties. “Ik vrees echt dat hier een race aan de gang is tussen de oprukkende militaire kracht van Rusland – die duidelijk superieur is – en de sancties, die de Russische economie wel een erg pak slaag geven, maar ook niet helemaal, want de Europese landen blijven olie aankopen van Rusland.”

Gebrek aan diplomatieke strategie

De historicus begrijpt echter niet waarom de VS en het Westen geen enkele diplomatische strategie lijken te hebben om een oplossing voor een uitweg uit het conflict te zoeken. “Waarvoor ik vrees is dat we vanuit Oekraïne geleidelijk aan slechter nieuws zullen horen en dat de Oekraïense verdedigingstroepen zullen neergeslagen worden. Op het einde zullen we dan zeggen dat de sancties wel ferme schade hebben aangericht, maar dat maakt niets uit voor Poetin, want hij zal nog steeds de overwinning kunnen uitroepen. Dat is mijn grootste nachtmerrie.”

Ferguson gelooft dat er een deal mogelijk is tussen Rusland en Oekraïne. Daarbij verwijst hij naar een essay van de Amerikaanse diplomaat Henry Kissinger over de problematiek uit 2014. Kissinger stelt daarin voor dat Kiev de voorwaarden moet aanvaarden om neutraliteit aan te nemen en elke betrokkenheid bij de NAVO moet afzweren. Oekraïens president Voldymyr Zelensky heeft zelf al toegegeven dat hij, wat dat betreft, een pak milder is geworden en dat hij bereid is om een compromis te sluiten met Poetin.

(mah)

Meer