In Canada en Nieuw-Zeeland houdt het ‘vrijheidskonvooi’ al dagen stand, België voert zondag grenscontroles in om konvooi richting Brussel tegen te houden

Truckers in Canada blokkeren al bijna twee weken verschillende straten nabij het federale parlement in Ottawa uit protest tegen het coronabeleid. In de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington is een gelijkaardige actie ontstaan, maar de politie is na drie dagen begonnen met de arrestatie van betogers. De beweging waait over naar Europa: er zou binnenkort ook een “konvooi” vanuit Frankrijk richting Brussel trekken. De betoging wordt in België alvast verboden, de federale politie zal onder andere grenscontroles houden om betogers tegen te houden.

Canada: al twee weken blokkades

Het begon twee weken geleden in Canada: een duizendtal truckers trok naar de hoofdstad om er voor het parlement te protesteren tegen de verplichte vaccinatie in hun sector. De vonk sloeg onmiddellijk over naar andere delen van de bevolking. Het Freedom Convoy of vrijheidskonvooi groeide uit tot een brede protestgolf tegen verplichte vaccinatie, de mondmaskerplicht of het pandemiebeleid in het algemeen.

Ondertussen slepen de protesten in de Canadese hoofdstad Ottawa bijna twee weken aan. Truckers blijven massaal ter plaatse om tegen het pandemiebeleid te protesteren. Naar schatting 500 trucks blokkeren er al 13 dagen lang de straten in de binnenstad, rond het parlement. Om overlast te vermijden, heeft een rechter een tijdelijk claxoneerverbod afgevaardigd.

Drie dagen op rij blokkeerden de betogers de Ambassador Bridge, een brug tussen het Canadese Windsor en de Amerikaanse stad Detroit. “Bijna een derde van alle verkeer tussen Canada en de VS passeert langs deze brug”, zegt Drew Dilkens, de burgemeester van Windsor aan CNN. “Wanneer deze brug afgesloten wordt, heeft dat een onmiddellijke impact op beide economieën.”

Producenten in de regio – die zeer afhankelijk zijn van het verkeer langs de brug – zeggen alvast de productie te verminderen. Autoproducenten Toyota en Ford hebben aangekondigd de banden van hun fabrieken in de regio stil te leggen, onder andere omwille van de blokkades.

Truckers blokkeren de weg in Ottawa – Foto: Alex Kent/Shutterstock/Isopix

Nieuw-Zeeland: sfeer verzuurt

Het protest trok de internationale aandacht, en inspireerde onder andere in Nieuw-Zeeland een soortgelijke actie. Terwijl de Canadese autoriteiten al bijna twee weken de orde proberen te handhaven en de truckers tevergeefs de stad uit proberen te drijven, begint de politie in Nieuw-Zeeland al na de derde protestdag over te gaan op arrestaties.

Een groot deel van de protesteerders in Nieuw-Zeeland kamperen in tenten voor het parlementsgebouw in Wellington. De politie probeert nu de omgeving te ontruimen, daarbij zouden ondertussen al 120 betogers gearresteerd zijn. “Dit is ongezien in Nieuw-Zeeland”, zei commissaris Corrie Parnell aan lokale media. “We hebben nog nooit een bezetting van zo’n schaal meegemaakt.” Volgens de commissaris zal het dan ook meerdere dagen kunnen duren tot de rust volledig terug is gekeerd in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad.

https://twitter.com/RhubarbSale/status/1491501613827387394

Volgens premier Jacinda Ardern heeft iedereen het recht op betogen, maar mogen zulke manifestaties de levens van anderen niet verstoren. “We willen ons er allemaal over zetten. We werken er hard aan om ons in de best mogelijke positie te krijgen om dat te doen”, zei Ardern.

De Nieuw-Zeelandse premier wijst naar de hoge vaccinatiegraad in het land als argument dat de betogers niet de publieke opinie vertegenwoordigen: zo’n 94 procent van de Nieuw-Zeelandse bevolking die in aanmerking komt voor de prik is volledig gevaccineerd.

Desalniettemin lijkt de strikte aanpak, waar Ardern eerst lof mee oogstte, zijn glans te verliezen. Uit een peiling eind januari bleek dat de voorkeur voor de sociaaldemocraat was gezakt tot 35 procent, het laagste cijfer sinds haar verkiezing in 2017.

Binnenkort in Brussel?

Staan dezelfde taferelen ons ook te wachten? Vanuit Frankrijk zouden betogers ook in een ‘konvooi’ richting Parijs en Brussel trekken. De betogers plannen om vrijdagavond in Parijs samen te komen, het weekend daar te manifesteren, en maandag door te trekken richting Brussel, om er te protesteren tegen te manifesteren tegen de vaccinatiepassen zoals het Covid Safe Ticket.

Het is voorlopig onduidelijk wat Brussel te wachten staat, aangezien de totale schaal onduidelijk is. Zo zouden vanuit meerdere Europese hoofdsteden betogers richting Brussel trekken.

Carine Knapen, advocate en activist bij coronaprotesten, rekent er alvast op dat de betogers wekenlang in Brussel zouden blijven. Zo zou er volgens Knapen in het Jubelpark kunnen gekampeerd worden, dat laat ze weten aan De Morgen. De politie is op de hoogte van de plannen, maar er zou nog geen aanvraag tot manifestatie ingediend zijn.

Update: Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Rudi Vervoort (PS) en Brussels burgemeester Phillipe Close (PS) hebben samen aangekondigd dat de betoging in België verboden wordt. Er zullen “lokale, regionale en federale middelen ingezet worden om de betoging te voorkomen”. “Deze samenwerking tussen de drie bestuursniveaus heeft tot doel om de openbare orde in de hoofdstad zo min mogelijk te beïnvloeden”, zeggen Verlinden, Vervoort en Close.

Vrachtwagens die ondanks het verbod toch naar de Brusselse binnenstad komen, zullen door de politie worden omgeleid richting parking C. De politie van Brussel raadt ook alle verkeer richting het centrum van de stad af op zondagnamiddag.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.