4 EU-landen doen laatste poging om te verhinderen dat gas groen label krijgt

Denemarken, Nederland, Oostenrijk en Zweden hebben tegenover de Europese Commissie een laatste pleidooi gehouden om aan aardgasprojecten niet het groene investeringslabel toe te kennen. Dat meldt persbureau Bloomberg.

Waarom is dit belangrijk?

Er staan miljarden aan subsidies op het spel voor toekomstige investeringen in de Green Deal. Deze pleitrede beklemtoont nog maar eens de verdeeldheid binnen het statenverband over de vraag welke energiebronnen moeten worden bevoordeeld tijdens de energietransitie.

De Commissie zal woensdag een voorstel om gas en kernenergie te etiketteren als ‘groen’ goedkeuren. Maar dat is niet naar de zin van vier naties, die zich in een schrijven richten naar Mairead McGuinness, Europees Commissaris van Financiële Stabiliteit.

Investeerders mijden gasprojecten

“Het gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor het opnemen van fossiel gas in de taxonomie moet leiden tot een heroverweging van het voorstel door de Europese Commissie”, schreven de energieministers van de vier landen in het epistel. “Wij roepen de Europese Commissie op om geen fossiele gasactiviteiten als duurzaam op te nemen in de huidige taxonomie, zolang voor deze activiteiten niet dezelfde normen gelden als voor andere energietechnologieën.”

Vorige week nog heeft het Platform voor duurzame financiering, een van de twee door de Commissie geraadpleegde expertengroepen, de gasplannen afgekeurd omdat ze de EU-doelstelling van klimaatneutraliteit tegen 2050 zouden kunnen ondermijnen.

Ook een groeiend aantal investeerders en banken, waaronder de Europese Investeringsbank, hebben gezegd dat zij de technologie in hun portefeuilles hoogstwaarschijnlijk zullen mijden.

Ongeziene energiecrisis

De ongeziene energiecrisis op ons continent heeft de uitdagingen beklemtoond die het uitfaseren van fossiele brandstoffen en kernenergie met zich meebrengen. Zo waren fossiele brandstoffen in 2021 nog steeds goed voor 37 procent van de elektriciteitsproductie van het statenverband, volgens gegevens van de Financial Times.

Productie en opslag van hernieuwbare energie blijken nog steeds niet voldoende om de meer traditionele energiebronnen te vervangen. Gas wordt gezien als een manier om landen als Polen te helpen af te stappen van steenkool, dat veel vervuilender is.

De bezwaren van de vier landen zullen de plannen van de Commissie om sommige gas- en kernenergieprojecten van een groen label te voorzien, niet tegenhouden, aldus Bloomberg.

Voorwaarden om het label te krijgen is dat projecten tegen 2030 (gas) en 2045 (kernenergie) worden goedgekeurd en voldoen aan een rist emissie- en overgangscriteria, zoals dat ze kolengestookte elektriciteitscentrales vervangen.

Veto

Zodra het voorstel is goedgekeurd, krijgen de lidstaten en het Europees Parlement de kans om het te verwerpen, maar de lat ligt hoog. Ten minste 20 van de 27 lidstaten van de EU – die samen niet minder dan 65 procent van de bevolking van het statenverband vertegenwoordigen – zouden zich tegen de taxonomieregels moeten verenigen om ze te doen mislukken.

Ook een meerderheid in het Parlement zou een veto kunnen uitspreken, al is het onwaarschijnlijk dat genoeg wetgevers tegen zullen stemmen.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.