Britse regering wil 1 miljard pond uitsparen door “verouderde” EU-wetgeving te schrappen

De Britse regering heeft de “Brexit Freedoms Bill” ingevoerd. Die wet moet het voortaan makkelijker maken om overgebleven EU-wetgeving te schrappen of aan te passen. In het Verenigd Koninkrijk bleven nog duizenden EU-wetten overeind na de Brexit. De wet werd aangekondigd op de tweede verjaardag van de Brexit.

Om onzekerheden en verwarring te vermijden nadat het Verenigd Koninkrijk zich van de Europese Unie afscheidde, besliste de Britse overheid om duizenden EU-wetten en -regels te behouden.

Om zich volledig van de Unie af te scheiden, wil de Britse overheid zo snel mogelijk af van die “verouderde” wetgeving. Dat is momenteel makkelijker gezegd dan gedaan, het zou jaren kunnen duren vooraleer de Britten alle duizenden EU-wetten hebben aangepast of opgedoekt. De “Brexit Freedoms Bill” moet daarin verandering brengen door komaf te maken met het speciale statuut van EU-wetten.

1 miljard pond besparen

“De plannen die we vandaag uitstippelen, zullen de voordelen van Brexit verder duidelijk maken”, zegt Brits premier Boris Johnson. “Dit zal het bedrijven mogelijk maken om meer geld te spenderen aan investeringen, innovatie en het creëren van jobs.”

Volgens de Britse overheid zou op die manier 1 miljard pond aan “red tape” – kosten door overbodige bureaucratische regels – bespaard worden. “Nu we onze onafhankelijkheid herwonnen hebben, kunnen we garanderen dat onze regelgeving op maat gemaakt is voor de eigen noden van het VK”, luidt het in de aankondiging van de Britse overheid.

Premier Boris Johnson krijgt het de laatste dagen extreem hard te verduren. De voorman van de Conservative Party wordt ervan beschuldigd zich niet aan zijn eigen coronaregels te houden. Zo zouden er verschillende lockdownfeestjes plaatsgevonden hebben in de ambtswoning van Johnson in Downing Street 10, waarop de premier vermoedelijk zelf aanwezig was. De schandalen doen de positie van Johnson wankelen, maar hij doet nu zijn uiterste best om de controle over de Britse politieke agenda terug te krijgen.

Meer of minder red tape

De Brexit is nog niet van een leien dakje verlopen. Sinds de Britten zich uit de Europese Unie terugtrokken, worden handelaars geconfronteerd met veel striktere in- en uitvoerwetten. Aangezien het Verenigd Koninkrijk zich grotendeels uit de Europese vrije markt terugtrok, worden alle goederen die de EU-grenzen passeren uitgebreid gecontroleerd. Het hele proces vertraagt de levering, hierdoor stond het water aan de lippen bij Britse vishandelaars en ontstonden er lege rekken bij Britse supermarkten.

Het is ironisch om vast te stellen dat de Brexit – die als doel had om komaf te maken met de “red tape” van de Europese Unie – de rechtstreekse oorzaak is van extra bureaucratische rompslomp en striktere handelsbelemmeringen. Die belemmeringen treffen zowel de Britten als de EU-lidstaten.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.