De Deense tabloid Ekstra Bladet heeft zich publiekelijk verontschuldigd voor zijn berichtgeving over de pandemie van het coronavirus. Voor haar “weinig kritische houding” tegenover het beleid van de Deense regering in de piek van de pandemie vraagt de publicatie om vergiffenis van haar lezers.
Het is niet de eerste keer dat een journalistiek medium een mea culpa slaat voor zijn coronaverslaggeving. Zo verontschuldigde in augustus vorig jaar Bild, de grootste krant van Duitsland, zich nog voor haar schreeuwerige berichtgeving; de hoofdredacteur zei zich in het bijzonder te schamen tegenover Duitse kinderen, die te horen hadden gekregen “dat ze hun oma gingen vermoorden”.
En in Zwitserland kwam recent nog een CEO van een mediaconcern onder vuur te liggen omdat hij zijn journalisten vroeg de “regeringsgezinde lijn” aan te houden over de pandemie.
Nu heeft dus een krant in Denemarken een verontschuldiging gepubliceerd voor eenzelfde soort weinig kritische verslaggeving. Het mea culpa-stuk neemt een hele pagina in het dagblad in beslag en heeft “We hebben gefaald” als kop.
“Niet waakzaam genoeg”
- Het stuk begint met volgende intro: “AL MEER dan twee jaar zijn wij – de pers en de bevolking – bijna hypnotisch in beslag genomen door de dagelijkse coronacijfers van de autoriteiten.”
- “WIJ HEBBEN GELET op de schommelingen van de getallenslinger als het ging om besmette, in het ziekenhuis opgenomen en met coronavirus gestorven mensen. En we hebben de betekenis van de kleinste bewegingen van de slinger uitgelegd gekregen door deskundigen, politici en autoriteiten, die ons voortdurend hebben gewaarschuwd voor het slapende coronamonster onder ons bed. Een monster dat slechts wacht tot wij in slaap vallen, zodat het kan toeslaan in het duister en de mistroostigheid van de nacht.”
- “DE VOORTDURENDE mentale alertheid heeft ons allemaal enorm uitgeput. Daarom moeten wij – de pers – ook de balans opmaken van onze eigen inspanningen. En wij hebben gefaald.”
- “WIJ ZIJN NIET waakzaam genoeg geweest aan de poort van de tuin toen de autoriteiten moesten antwoorden wat het eigenlijk betekende dat mensen in het ziekenhuis worden opgenomen met corona en niet vanwege corona. Want het maakt een verschil. Een groot verschil. Precies, de officiële hospitalisatiecijfers blijken 27 procent hoger te liggen dan het werkelijke cijfer van hoeveel er in het ziekenhuis liggen, gewoon omdat ze corona hebben. Dat weten we nu pas.”
“Superziekenhuizen”
- “NATUURLIJK zijn het in de eerste plaats de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor het correct, nauwkeurig en eerlijk informeren van de bevolking. De cijfers over het aantal zieken en doden als gevolg van corona hadden om voor de hand liggende redenen allang gepubliceerd moeten worden, zodat wij het duidelijkste beeld kregen van het monster onder het bed.”
- “IN ALLES laten de boodschappen van de autoriteiten en politici aan het volk in deze historische crisis veel te wensen over. En daarom liegen ze, zoals ze geredeneerd hebben, wanneer delen van de bevolking hun vertrouwen in hen verliezen.”
- “EEN ANDER voorbeeld: De vaccins worden consequent ons ‘superwapen’ genoemd. En onze ziekenhuizen worden ‘superziekenhuizen’ genoemd. Toch worden deze superziekenhuizen blijkbaar maximaal onder druk gezet, terwijl bijna de hele bevolking gewapend is met een superwapen. Zelfs kinderen zijn op grote schaal ingeënt, wat in onze buurlanden niet is gebeurd.”
- “IN ANDERE WOORDEN, er is hier iets dat de term ‘super’ niet verdient. Of het de vaccins zijn, de ziekenhuizen, of een mengeling van dit alles, is eenieders zaak. Maar in ieder geval verdient de communicatie van de autoriteiten naar de bevolking in geen geval de term ‘super’. Integendeel.”
(lp)