6 op elke 10 wolkenkrabbers staan in Azië

Azië telt meer dan 60 procent van alle wolkenkrabbers die tot nu toe wereldwijd werden gebouwd. Dat blijkt uit een analyse van de Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH). Vastgesteld werd dat Azië inmiddels meer dan 3.600 gebouwen telt met een hoogte van minstens honderdvijftig meter. Met 2.306 exemplaren is China individueel wereldwijd marktleider.

Hoogbouw tussen honderdvijftig en driehonderd meter vormt 72,3 procent van het Chinese wolkenkrabber-vastgoed. Het land beschikt echter over 57 supertorens met een hoogte van meer dan driehonderd meter. Dat is meer dan het dubbele van het tweede land in de rangschikking.

Emiraten

In totaal worden wereldwijd 129 supertorens van meer dan driehonderd meter geteld. Daarnaast zijn er drie megatorens van meer dan zeshonderd meter afgewerkt, al zijn er nog aantal projecten in voorbereiding.

Er zijn wereldwijd elf landen waar meer dan honderd gebouwen met een hoogte van honderdvijftig meter kunnen worden geteld. Noord-Amerika staat op het gebied van wolkenkrabbers op een tweede plaats.

De Verenigde Staten tellen in totaal 943 wolkenkrabbers, waarvan 3 procent behoort tot de supertorens van meer dan driehonderd meter. Na China en de Verenigde Staten volgt in de rangschikking met het aantal wolkenkrabbers een grote kloof.

Wanneer echter naar de hoogte wordt gekeken, vallen vooral de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) op. In die regio kan immers 7,2 procent van de wolkenkrabbers als een supertoren met een hoogte van minstens driehonderd meter worden geregistreerd.

De Burj Khalifa in Dubai reikt tot een hoogte van 829 meter en is daarmee tot nu toe de hoogste toren van de wereld. Op de tweede plaats staat de Shanghai Tower in China met een hoogte van 632 meter. One World Trade Center, het hoogste gebouw in de Verenigde Staten, staat met 541 meter wereldwijd op een zesde plaats.

Spreiding

De concentratie van wolkenkrabbers in Azië blijkt ook uit de bouwactiviteiten. Drie jaar geleden werden in China tweeënzestig nieuwe woontorens afgewerkt, gevolgd door nog eens vierentachtig nieuwe realisaties het jaar daarop.

In de Verenigde Staten werden over die periode in totaal vier nieuwe projecten geregistreerd. 


© Skyscraper Center

De Council on Tall Buildings voert verder nog aan dat de spreiding van de hoogbouw over de planeet een grote verscheidenheid toont. Daarbij moet volgens de raad wellicht een verband gelegd worden met het bruto binnenlandse product van de betrokken landen. Een studie van Schläpfer, Bettencourt en Lee zietvooral een correlatie met de densiteit van de steden.

Betoogd wordt echter dat de bouw van nieuwe wolkenkrabbers de volgende jaren wellicht nog zal toenemen, waarbij vooral ook een ambitie naar steeds grotere hoogtes blijkt.


© LAJ

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20